Index Vakbarát Hírportál

Felpörgött az új-zélandi avokádómaffia

2016. június 15., szerda 16:25

Az avokádó mint konyhai csodanövény népszerűsége az egész világon feltörekvőben van. Magas vitamintartalma miatt egyre többen gondolják különböző betegségek elleni gyógyírnak, a szépségipar bőrápoló hatása miatt favorizálja, míg mások amiatt az elterjedt tévhit miatt fogyasztják, hogy állítólag kiváló afrodiziákum.

Új-Zélandon az életmódmagazinok mellett mostanában a bűnügyi jelentésekben is egyre gyakrabban tűnik fel a közepesen drága, betonkemény magjáról is ismert növény. A szigetországban ugyanis egyre többször lopják el a boltokból és az ültetvényekről a helyi árakon darabonként durván 800-1200 forintos terméseket. Idén 40 nagy volumenű avokádólopást jelentettek, összesen mintegy 350 darabot tulajdonítottak el.

A tolvajok a klasszikus módszerek mellett – értsd: zsebre vágják a polcról – illegális szüretelésbe kezdtek. Ha kell fáramásznak és ponyvára dobják az avokádókat, máshol simán csak a földre esett darabokat szedik össze. Ezután vagy a fekete piacon terítik, vagy eladják a közérteknek és a zöldségeseknek, írja a Guardian.

„Bár így könnyen szert lehet tenni egy kisebb summára, de nem hinném, hogy egy kifejlett bűnszövetkezettel állnánk szemben: inkább alkalomszerű és egyéni akciókról lehet szó” – közölte a lappal Jen Scoular, új-zélandi avokádómágnás, aki szerint az is valószínűtlen, hogy a lopott csonthéjasok exportra kerülnének.

A lopott avokádó egyébként kifejezetten veszélyes, nem azért mert fogságban támad, hanem mert sokszor közvetlenül a permetezés után viszik el őket. Így még sok méreganyag marad rajtuk. Az sem szerencsés, hogy az éretlen gyümölcs eleve mérgező, csak akkor szabad fogyasztani, ha már enyhe nyomásra is puha a húsa.

Rovatok