Index Vakbarát Hírportál

Fish and chips-ügyi fordulatot vett a Brexit-kampány

2016. június 15., szerda 17:42

Nigel Farage, az euroszkeptikus UKIP párt vezetője szerdán egy hajón kampányolt a brit parlament előtt amellett, hogy az Egyesült Királyság kilépjen az Európai Unióból. Faragék összeszedtek egy kisebb hajórajt, teleaggatták EU-ellenes transzparensekkel és a Temzén cikázva buzdítottak minden embert arra, hogy szavazzon a távozás mellett a június 23-án esedékes referendumon. Állították: a halászoknak jobb lesz, ha nem kell osztozni a halászati kvótán a többi uniós országgal, írja a BBC.

Londonban egy ellen flotta jelent meg, a fedélzeten Sir Bob Geldof ír zenésszel, a Boomtown Rats frontemberével és egy csoport bennmaradás-párti aktivistával. Geldof négy pontban szedte össze, hogy szerinte milyen halügyi tévedéseket állít Farage és pártja:

  1. Nagy-Britannia több pénzt szed be a halászatból, mint bármelyik másik európai ország.
  2. A briteké a második legnagyobb halászati kvóta Dánia után.
  3. Nagy-Britannia termeli ki a harmadik legtöbb halat és vízi élőlényt. 
  4. You are not the Fisherman's friend! – ez viszont egy magyarra átültethetetlen szóviccbomba. A Fisherman's Friend az egyik legnépszerűbb szopogatós cukorka a világon, míg tükörfordításban azt jelenti, hogy a halászok barátja.

Farage az akciót úgy kommentálta, hogy Geldof kihasználta az elszegényedő halászokat, undorítónak és szégyenletesnek nevezte az akciót. 

„Mi a nagytőke ellen tüntetünk, és a nagytőke most elkezdett ellenünk demonstrálni, tehát valamit jól csinálunk” – tette hozzá a UKIP vezetője, aki szerint Geldof egy multimilliomos, aki magasról tesz a halászatból élő családokra. Úgy számolja, hogy a brit felségvizek halaiból nem helyben lesz fish and chips, hanem azokat más nemzetek fogják ki és eszik meg. Ez pedig megérné, hogy kilépjenek, vagy kifizettessék a migráló kontinensről érkező halászokkal, akik az EU-s szabályozás miatt most náluk dacolhatnak a hullámokkal.

Magyarországon furcsán hat, hogy a halászat bármilyen politikai kampányban fontos szerepet töltsön be, de Nagy-Britanniában ez az egyik leghangsúlyosabb elem a Brexit-szavazás előtt. Eleve mindig fontos volt a brit történelemben az ichtiológia: még Izlanddal is képesek voltak tőkehal-háborúba keveredni a halászati jogokért 1958 és 1976 között, de az EU-hoz is leginkább a szabad halászat miatt léptek be.

A BBC egy korábbi számítása szerint a brit halászoknak semmiképpen sem lenne jó a Brexit.

Rovatok