Index Vakbarát Hírportál

A Mol-lobbi miatt mond le a horvát miniszterelnök-helyettes

2016. június 15., szerda 17:57

Tomislav Karamarko horvát miniszterelnök-helyettes bejelentette: lemond a tisztségéről, miután a parlament egyik felügyeleti bizottsága összeférhetetlenséget állapított meg, mert felesége cége üzleti kapcsolatban áll a magyar olajtársasággal, a Mol-lal, írja az MTI.

Az újabb Mol-botrány – 2010-ben az INA horvát olajtársaság magyar privatizációja miatt már megbukott egy zágrábi kormány – már hetek óta kormányválság van Horvátországban. Ana Sarić Karamarko, a kormányfőhelyettes felesége ugyanis egy olyan cégnél dolgozott, mely a magyar társaságnak lobbizott, így felmerülhet a gyanú, hogy az első miniszterelnök-helyettes bennfentes információkat ad ki, valamint neje miatt nem a kormány érdekeit tartja szem előtt.

Karamarko a kormánykoalíció nagyobbik pártjának, a Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) az elnöke, ezért a távozása akár bebuktathatja a Híd Függetlenek Listájával közös kormányt. A vezető ráadásul lemondásakor hasonló lépésre szólította fel Tihomir Oreskovic technokrata kormányfőt és Bozo Petrov miniszterelnök-helyettest is. Azt is megerősítette, hogy új parlamenti többséget hoz létre, amely szavai szerint „tisztában lesz azzal, milyen helyzetben van Horvátország.”

A horvát parlament csütörtökön dönt a horvát kormányfő visszahívásáról. 

Rovatok