Index Vakbarát Hírportál

Előállították a Panama-iratok feltételezett szivárogtatóját

2016. június 15., szerda 16:53

Őrizetbe vették szerdán a Mossack Fonseca ügyvédi iroda egyik informatikusát Genfben miután azzal gyanúsítják, hogy ő szivárogtatta ki a cég több ezer dokumentumát az ICIJ nevezetű nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő szervezetnek, írja a Reuters a Le Temps svájci lapra hivatkozva.

A genfi ügyészi hivatal nem kommentálta a lap értesülését, de azt megerősítették, hogy az ügyben nyomoznak. A Le Temps szerint a gyanúsított tagadta az ellene felhozott vádakat miszerint a rábízott adatokat jogosulatlanul használta volna fel. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy valóban az informatikus szivárogtatta volna ki az offshore-cégekről szóló bizalmas iratokat.

A nevét fel nem vállaló, dokumentumszöktető korábban a sajtóban elmondta, hogy együttműködne a hatóságokkal, ha cserébe megfelelő forrásvédelmet kap. 

A Panama-sztori: a Mossack Fonseca ügyvédi iroda a világ legnagyobb offshore-szolgáltató cégeinek egyike, ami Panamán kívül Nevadában és Szingapúrban is regisztrál cégeket (a cégről itt írtunk részletesebben). Az iratokban 215 ezer offshore cégről szerepeltek adatok. Ezeket az adatokat szerezte meg a német Süddeutsche Zeitung napilap, feldolgozásukban pedig az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma szervezet is részt vett: 76 ország több mint 370 újságírója dolgozott rajta.

Rovatok