Index Vakbarát Hírportál

Tömegével veszi a Boeingeket Irán

2016. június 15., szerda 20:22 | aznap frissítve

több milliárd dolláros szerződést kötött Boeing repülőgépek vásárlására Irán, írta a Guardian. A lap történelminek nevezi az Egyesül Államokkal kötött megállapodást. 

A közlekedési miniszter nyilatkozata szerint a szerződés segít az ország előregedett légiflottájának megújításában. A szerződés legalább 100 repülőgépről.

A Boeing elismerte a tárgyalások tényét, de hangsúlyozta, hogy az üzlet az amerikai kormány jóváhagyásától függ. Barack Obama éppen fél éve hagyta jóvá többek közt azon szankciók megszüntetését, amelyek nem engedték, hogy Iránnak repülőgép-alkatrészeket adjanak el. Az üzlethez azonban továbbra is szükség van kormányának jóváhagyására.

A megállapodás tényét nem kommentálta John Kerry, de a közlekedési miniszter, Abbas Akhondi szerint napokon belül nyilvános lesz az ügy. 

Ezrek életébe kerültek a szankciók

A Boeing cég a szankciók feloldása óta igyekszik repülőgépeket eladni Iránnak. Különösen azután, hogy konkurenciája, az Airbus 118 gép eladásáról írt alá szerződést, nem sokkal az iráni miniszterelnök francia hivatalos látogatása után.

Irán egyébként összesen akár 500 gépet is vásárolna, és szeretné teheráni repülőterét a régió központi állomásává tenni. 

Az Airbus-szerződéssel kapcsolatban kérdéseket vet fel, hogy miként fog fizetni Irán akkor, amikor az európai bankok még mindig nem hajlandóak az országgal kereskedni. Pedig Kerry amerikai részről már igyekezett őket meggyőzni, hogy már nincs akadálya az együttműködésnek.

A guardian idézi Trita Parsit, aki a National Iranian American Council (NIAC) vezetőjeként üdvözli a megállapodást. Az iráni légiflotta a szankciók miatt ugyanis olyannyira elavult, hogy az utóbbi évtizedben ezrek halálát okozták a légi balesetek.

Rovatok