Index Vakbarát Hírportál

Zika: nem veszélyes a terhesség kései szakaszában

2016. június 15., szerda 23:21

A zikaláz kis valószínűséggel okoz csak agykárosodást a születendő magzatnak, ha az anya az utolsó két hónapban fertőződik meg a vírussal. A terhesség elején viszont veszélyes, a mikrokefália (kisfejűség) mellett rendellenességeket okozhat az agy fejlődésében is, derül ki egy a New England Journal of Medicine-ben közölt friss kutatás szerint.

A kutatók 616 kolumbiai terhes nő esetét vizsgálták meg. Az országban már több mint 65000 embert fertőzött meg a zikaláz. Az orvosok azt tapasztalták, hogy az utolsó trimeszterben, de kivált az utolsó két hónapban történt fertőzések után nem mutatható ki agykárosodás a megszületett gyermekeknél. Vagy a születendő babáknál, ugyanis sok terhesség a kutatás ideje alatt még nem ért véget.

A WHO februárban hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet a kór terjedése miatt, amely már az olimpiát is veszélybe sodorta. Május végén 150 kutató nyílt levélben kérte, hogy halasszák el a sporteseményt, mert azzal csak a betegség terjedését gyorsítanák fel.

Az Egészségügyi Világszervezet viszont elutasította ezt, mondván a betegséget a csípőszúnyogok terjesztik, emberről-emberre nem terjed a zikavírus. Viszont ettől még a betegséget nem szabad elbagatelizálni: a vírus terjedésének megállításához a WHO szerint 17,7 millió dollárra lenne szükség, de eddig csak alig 2,5 millió gyűlt össze.

Rovatok