Index Vakbarát Hírportál

A brazil ügyvivő elnök is benne volt az olajcéges korrupcióban

2016. június 16., csütörtök 06:32

Michel Temer, Brazília jelenlegi ügyvivő elnöke is részt vett a részben állami, Petrobras olajvállalatnál kialakított, bonyolult vesztegetési rendszerben. Az MTI tudósítása szerint ez Sergio Machadónak, a Petrobras egyik leányvállalata, a Transpetro nevű cég egykori elnökének a bírósági vallomásából derül ki.

A nyári olimpiának otthont adó dél-amerikai ország hónapok óta súlyos belpolitikai válsággal küzd a Petrobras körül kirobbant, több mint kétmilliárd dolláros korrupciós botrány miatt. Dilma Rousseff brazil elnököt májusban azért függesztették fel hivatalából, mert azzal vádolják, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozta. Rousseff emellett  kozmetikázta az államháztartás mérlegét, hogy két évvel ezelőtt újraválasszák. A volt elnök "árulónak" tartja a korábban alelnöki pozíciót betöltő Temert, és úgy gondolja, hogy államcsínyt követtek el ellene.

A vádlottak padján álló Machado vádalkut kötött a hatóságokkal, így információkért cserébe a Petrobras-ügyekben játszott szerepe miatti büntetését enyhíti a brazil igazságszolgáltatás. Elmondása szerint Temer 2012-ben személyesen kért pénzt a Transpetróval szerződésben álló vállalkozásoktól. A mintegy 1,5 millió realból (több mint 120 millió forint) egy képviselő Sao Pauló-i polgármesterré választását finanszírozták.

Az ügyvivő elnök hevesen tagadta, hogy valaha is csúszópénzt fogadott volna el vagy köze lenne a korrupciós hálózathoz.  

Machado ugyanakkor azt is mondta, hogy Temer mellett még több politikus, köztük Renan Chalheiros, a szenátus elnöke és Henrique Eduardo Alves idegenforgalmi miniszter is fogadott el tőle kenőpénzt. A Temer-kormány még csak húsz napja működik, de már eddig is két minisztere távozott a Petrobras-botrányban való érintettsége miatt.

Rovatok