Index Vakbarát Hírportál

Három részre osztaná Irakot egy kurd vezető

2016. június 16., csütörtök 13:39

Ha egyszer sikerül legyőzni az Irak és Szíria egy jó részét megszállva tartó Iszlám Államot (IÁ), akkor Irakot három különálló entitásra, egy síita, egy szunnita és egy kurd államra kellene osztani a további vallási alapú vérontás elkerülése érdekében, mondta a Reutersnek egy magas rangú iraki kurd tisztségviselő.

Az MTI szerint Maszrur Barzáni, a kurd regionális kormány biztonsági tanácsának elnöke, a régiót vezető Maszúd Barzáni elnök fia a brit hírügynökségnek azt mondta: olyan nagy a közösségek közötti bizalmatlanság, hogy képtelenség egy tető alatt tartani őket. A föderáció nem működött, úgyhogy vagy egy konföderációt kell létrehozni vagy teljesen elkülönülni. Ha három állam egy konföderációt alkot, akkor lesz három egyenrangú főváros, mondta. 

Ha a terrorista szervezet ellenőrzése alatt álló legnagyobb várost, Moszult is elfoglalja az iraki hadsereg, akkor az valószínűleg a dzsihadista kalifátus végét fogja jelenteni. De ha megszűnik is az Iszlám Állam szervezete, attól még az ország megosztott marad, mert a különböző felekezetek közötti hatalommegosztási megállapodás csak elégedetlenséget, egy helyben állást és korrupciót szült, és csak tovább tart majd a vallási indíttatású erőszak - állapította meg a Reuters.

A kurdok már tettek is lépéseket azért, hogy megvalósítsák régi álmukat, egy Iraktól független államalakulatot. Irakot az amerikai vezetésű, 2003-as megszállás óta a síita többség képviselői kormányozzák. Az ország északi régiójában a kurdok már saját maguk intézik ügyeiket, megszervezték fegyveres erejüket, amely a Washington vezette nemzetközi hadi koalíció támogatásával felvette a harcot az IÁ-val.

Barzáni szerint a szunnitáknak is meg kell majd kapniuk ugyanezt a lehetőséget azokban az északi és nyugati régiókban, amelyekben többségben vannak. A három közösség így jó szomszédként élhet majd egymás mellett. Ha újra meglesz közöttük a bizalom, akkor ismét együtt tudnak majd működni, mondta. A kurd vezető úgy véli, megkönnyítette az Iszlám Állam iraki térnyerését, hogy a szunniták úgy érezték, a síita bagdadi vezetés háttérbe szorítja őket.

kbt \ khe \ kvs

Rovatok