Index Vakbarát Hírportál

Kenyában döntöttek: nem megalázó a végbélvizsgálat

2016. június 16., csütörtök 17:07

Egy kenyai bíró csütörtöki ítéletében semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy végbélvizsgálatot, valamint HIV- és hepatitisztesztet végezzenek a homoszexualitással vádoltak szexuális orientációjának megállapítására, írja az MTI.

A végbélvizsgálat ügye azután került a bíróság elé, hogy tavaly februárban két bárban tartózkodó férfit vettek őrizetbe Kenyában, ahol az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat bűncselekménynek számít. Mindketten azt kérték a bíróságtól, minősítsék törvénysértőnek a megalázó gyakorlatot.

A mombasai főbíróság bírája, Mathew Emukele azonban csütörtökön úgy döntött, a vizsgálatokkal nem sérül senki emberi méltósága, ahogy a magánélethez való joga és a személyes szabadsága sem. A két kenyai fellebbezni fog az ítélet ellen. Ha bűnösnek találják őket, akár 14 évet is kaphatnak.

A Kenyai Nemzeti Meleg és Leszbikus Emberi Jogi Bizottság vezetője, Eric Gitari a döntés kapcsán azt mondta, eleinte el sem hitte, amit hall, és hogy az ítélet csak megerősíti, hogy Kenyában akár egy rosszindulatú pletyka is elég ahhoz, hogy valakit őrizetbe vegyenek, amjd végbélvizsgálatnak vessenek alá.

Nagyon lehangoló, hogy miközben mi arra bátorítjuk a melegeket, hogy forduljanak bírósághoz jogaik érvényesítése érdekében, a bíróság szentesíti jogaik megsértését

– mondta Gitari, aki szerint nem ezekre az eljárásokra kellene fordítani az állam egyébként is szűkös erőforrásait.

Rovatok