Index Vakbarát Hírportál

Mark Zuckerberget is bevonnák az orlandói merénylő elleni nyomozásba

2016. június 16., csütörtök 07:16

Több Facebook-bejegyzésben támadta az Egyesült Államokat és a Nyugatot az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcuk miatt az a férfi, aki 49 embert gyilkolt meg egy orlandói melegbárban, derül ki az amerikai szenátus belbiztonsági bizottsága által helyi idő szerint szerdán közzétett dokumentumból.

A bizottság felkérte Mark Zuckerberget, a Facebook elnök-vezérigazgatóját, hogy segítsen feltárni a 29 éves Omar Mateen online-tevékenységét, írja az MTI. A nyilvánosságra hozott Facebook-posztok egyikében a lövöldöző azt írta: "az igazi muszlimok soha nem fogadják el a nyugati civilizáció mocskos szokásait". Egy másikban dühösen kikelt az Iszlám Állam ellen folytatott harc miatt, és az Egyesült Államokat hibáztatta "ártatlan férfiak és nők haláláért". Omar Mateen közvetlenül a vasárnapra virradóra elkövetett terrorakciója előtt azt írta Facebook-oldalán: "Amerika és Oroszország hagyja abba az Iszlám Állam bombázását".

A szenátusi bizottság vezetője, Ron Johnson a Facebook elnök-vezérigazgatójához írt levélben arról tájékoztatta Zuckerberget, hogy öt különböző, a merénylőhöz köthető Facebook-fiókot találtak. Johnson arról nem kívánt nyilatkozni, hogyan jutott a bizottság az információkhoz, csupán annyit mondott, a munkatársai gyűjtötték össze őket. A Facebook egyelőre nem kommentálta a levelet.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a közvéleménytől is segítséget kért az ügy hátterének feltárásához. A szövetségiek figyelme egyébként most elsősorban Mateen palesztin gyökerű, de amerikai születésű feleségére, Noor Salmanra irányul. Azt vizsgálják, milyen és mekkora felelőssége van az asszonynak a történtekben, mit tudott pontosan a készülő mészárlásról, és a birtokában lévő információkkal miért nem értesítette a rendőrséget. Az FBI közlése szerint a nő teljes mértékben együttműködik a nyomozó szervekkel. Vádat egyelőre nem emeltek az ügyben.

Rovatok