Index Vakbarát Hírportál

Szexrabszolga kisfiúkkal csalják tőrbe a rendőröket a tálibok

2016. június 16., csütörtök 09:30

A tálibok szexrabszolga gyerekeket használnak csaliként a rendőrök elleni támadásokhoz Afganisztán déli részén – írja riportjában az AFP hírügynökség több túlélő rendőr beszámolója alapján. A "bacha bazi" (fiújáték) nevű tradíciót az egész országban gyakorolják, de Uruzgan tartományban számít a legelterjedtebbnek. Eszerint a rendőrök fiatal fiúkat tartanak szexszolgaként, a tálibok pedig ezeken a fiúkon keresztül férkőznek be a rendőrség soraiba.

A módszer gyakorlatilag a trójai faló afgán változata: a tálibok fiúkat küldenek a rendőrökhöz, akik szexuális szolgáltatás reményében beengedik őket. A biztonsági ellenőrzéseken átjutva aztán később a fiúk fegyverrel álmukban lemészárolják vagy megmérgezik a rendőröket.

A riport szerint a tálibok az utóbbi két évben számos támadásban használták ezt a módszert, csak idén január és április között legalább hatszor, és összesen több száz rendőrt öltek meg ezekben az akciókban. Az AFP-nek nyilatkozó egyik rendőr szerint a tálibok "megtalálták a rendőrség legnagyobb gyengeségét", egy másik forrás szerint

az öngyilkos robbantókat könnyebb kezelni, mint a fiútámadókat.

Több rendőrségi forrás szerint Uruzgan tartomány mind a 370 rendőrségi egységénél tartanak fiúszolgákat, akiket nem is csak szexre, hanem fegyveres szolgálatra is köteleznek. Állítólag a rendőrök a munkájukhoz járó kiváltságként el is várják a bachákat. Mivel ezeknek a fiúknak gyakran nincs más kiút, a kiszolgáltatottság könnyű prédává teszi őket a tálib toborzók számára. Olyan esetről is tudni, amikor még csak a tálibokra se volt szükség, a rendőrök maguk csaptak össze, amikor egymást vádolták a másik fiúszolgájának ellopásával.

A tálibok, akik betiltották a bacha bazit, amikor 1996 és 2001 között hatalmon voltak, tagadják, hogy ilyen eszközt vetnének be a rendőrök ellen. Egy szóvivőjük szerint csak felnőttek vesznek részt a támadásokban, bár az ehhez hasonló állításaikat civil szervezetek korábban már többször kikezdték.

Rovatok