Index Vakbarát Hírportál

Merkel úgy dicsérte meg a lengyeleket, hogy meg is intette őket

2016. június 17., péntek 17:04

A fennálló nézeteltérések ellenére sikertörténetként jellemezte a német-lengyel kapcvsolatokat pénteken Angela Merkel német kancellár Andrzej Duda lengyel elnökkel való tanácskozását megelőzően Berlinben. 

Jó szomszédok, sőt barátok vagyunk, és  ez teremt lehetőséget arra, hogy utat találjunk a párbeszédhez, még akkor is, ha eltérő véleményen vagyunk

 - mondta Merkel a  német-lengyel szomszédsági szerződés 25. évfordulójának alkalmából. 

Duda a szerződést példaértékűként méltatta más országok számára is. 

Mint egy jó és régi házasságban, mindig vannak vitás kérdések.

De ha fennáll a kölcsönös rokonszenv és jóakarat,  az együttmaradás szándéka, akkor sikerül megoldásokat találni" - vélekedett a lengyel államfő.

Duda Németországot és Lengyelországot az Európai Unió fontos pillérének nevezte,  utalt ugyanakkor arra, hogy az unió jelenleg több válsággal is küzd. "Fontos, hogy ezeket a válságokat közösen oldjuk meg, és olyan megoldások után kutassunk, amelyek mindenki számára elfogadhatóak" - tette hozzá.

Berlin és Varsó között egyebek között az európai menekültügyi politikában vannak nézeteltérések. Az európai migrációs válság kezeléséről szóló uniós tárgyalásokon a lengyel kormány azt az álláspontot képviseli, hogy humanitárius segítséget kell nyújtani a közel-keleti válság sújtotta területeken, ezzel párhuzamosan meg kell erősíteni a külső uniós határ védelmét. Lengyelország ugyanakkor ellenzi az állandó menekültelosztási mechanizmus, vagyis az állandó kvóta bevezetésére irányuló terveket.

Németország és Lengyelország 25 éve, 1991. június 17-én kötötte jószomszédsági és baráti együttműködésről szóló szerződését. A hidegháborút követően a dokumentum a közeledés és kibékülés alapjának számított a két ország között. Péntek délután Andrzej Duda Varsóban tartott ünnepi rendezvényen fogadta Joachim Gauck német államfőt.

Rovatok