Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal oszlatták fel az isztambuli Pride-ot

2016. június 20., hétfő 15:19

Bár pénteken biztonsági aggályok miatt betiltották a Pride felvonulásait, ennek ellenére 50-en mégis részt vettek a transz büszkeség menetén. Az aktivistákat 300 rohamrendőr fújta le könnygázzal.

A Pride-hét nyitóeseményén 300 teljes fegyverzetben lévő rohamrendőr támadt a felvonulókra vasárnap délután, miután nem kaptak engedélyt az isztambuli rendezvényre, mégis megtartották azt, írja a Vice. A rendőrök ugyanakkor 11 embert őrizetbe vettek, akik iszlamista jelképeket mutogatva ellenséges szándékkal közelítettek a melegekhez.

Pénteken az isztambuli kormányzó a halálos áldozatokat követelő fővárosi bombatámadásokra hivatkozva betiltotta a jövő hétvégére tervezett melegfelvonulást, és a most vasárnapi transz büszkeség felvonulását. A betiltásról a magyar Transzvanilla egyesület is írt, mivel Budapesten is most csütörtökön kezdődik a Pride fesztivál.

A mostani fejlemény egyenes folytatása a tavalyi incidenseknek: 2015-ben hirtelen betiltották a menetet, majd gumilövedékkel és vízágyúval oszlatták a felvonulókat a rendőrök, bár akkor a transz büszkeség menetét nem bántották.

Az aktivisták felháborítónak tartják a történteket.

Botrányos áthágása az alkotmánynak és a jogainknak

- írták egy Facebook-közleményben. A hír gyorsan terjed a közösségi médián, az Amnesty által elindított #MyIstanbulPride hashtag alatt lehet követni. A világ körül számos ország jogvédő szervezetei csatlakoztak a szolidaritó kampányhoz.

A kormányzói utasításon kívül a szélsőséges nacionalisták is megfenyegették a melegeket, hogy "megteszik majd, amit kell", hogy meggátolják a felvonulást.

Nem fogjuk engedni, hogy ezek a degeneráltak valóra váltsák a képzelgéseiket itt, ezen a földön, amiért az őseink súlyos árat fizettek. (...) 
Ha nem tanultak az eddigiekből, majd tanulnak a verésből.

- nyilatkozta Kursat Mican, az ultranacionalista ifjúsági szervezet vezetője egy sajtótájékoztatón.

Törökországban az 1850-es évek óta nem büntetendő a homoszexualitás, ennek történelmi háttere, hogy az Oszmán Birodalom idejében sem számított tabunak. Relatív korán, 1988-tól biztosítja a törvény a nemváltó műtéteket is. A törökországi melegek és a társadalom konzervatívabb muszlim tagjai között viszont folyamatos a konfliktus.

Rovatok