Index Vakbarát Hírportál

Mit gondol, mennyit adtak Göring alsógatyájáért?

2016. június 20., hétfő 12:45

A Hermann Historica müncheni aukciósház a tiltakozások szombaton zárt körben megtartotta azt az árverést, amelyen Adolf Hitler zoknija és nyakkendője mellett kalapács alá került Eva Braun egyik burgundi vörös nyári ruhája, és Hermann Göring finom selyemből készült XXL-es  alsónadrágja is.

A Süddeutsche Zeitung szerint a Harmadik Birodalom harmadik legfontosabb emberének alsógatyája nem mozgatta meg különösen a licitálókat. Az alsónadrágot egy selyem pizsamafelsővel együtt 500 euróért hirdették meg, és végül valaki 3000 ezerért (kb. 940 ezer forintért) elvihette. 

Sokkal nagyobb keletje volt viszont Adolf Hitler egykori szürke egyenruhájának. A zubbonyért szabályos roham indult a licitálók között, és kifejezetten magas áron kelt el, de az újság nem írja, mennyi volt a leütési ár. Az egyenruha nadrágjáért is nagy volt az érdeklődés. A nadrágban Hitler mindig két pisztolyt tartott, és a nadrág harmadik zsebe hiányzott.  

Az aukción kalapács alá került még Hitler ebadó befizetéséről szóló igazolása és több röntgenfelvétele, köztük az, amelyet az ellene végrehajtott 1944. július 20-i mreénylet után készítettek a koponyájáról. Elárverezték Göring egykori ciántartóját is, amelynek segítségével kivégzése előtt megmérgezte magát.

A tárgyak a nürnbergi perben a vádlottak egészségügyi ellátásáért felelős amerikai orvos,  John K. Lattimer gyűjteményéből származnak. A kollekciót állítólag Lattimer lánya bocsátotta az aukciósház rendelkezésére.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa a múlt héten élesen tiltakozott az árverés ellen. Josef Schuster, a tanács elnök botrányosnak és gyomorforgatónak nevezte az aukciót. Szerinte "az efféle tárgyak múzeumokba vagy archívumokba valók, nem arra, hogy hasznot hozó kereskedelmet folytassanak velük".

A müncheni és észak-bajorországi zsidó hitközség elnöke, Charlotte Knobloch a tervezett árverés jogi vizsgálatát követelte. Szerinte az aukció nemcsak ízléstelen, hanem felveti a múlt kétes feldolgozásának kérdését is. Dieter Reiter, München szociáldemokrata főpolgármestere felszólította az aukciósházat, hogy önként álljon el az árveréstől, és legyen tudatában annak, hogy mekkora felelősséggel jár efféle "relikviák" árverésre bocsátása.

A bajor igazságügy-minisztérium szerint a törvény bünteti ugyan az alkotmányellenes, köztük a náci szervezeteket idéző tárgyak terjesztését és nyilvános felhasználását. Az ilyen tárgyak puszta birtoklása vagy megvásárlása a terjesztés szándéka nélkül azonban nem büntethető.

A Hermann Historica müncheni aukciósház írásos közleményében azt írta: szigorúan elutasít mindenféle nemzetiszocialista vagy náci eszmét, és az árveréssel csak a tudományt akarja szolgálni. Az eladásra kínált tételek katalógusát eleve csak jelszóval rendelkező ügyfelei tekinthették meg az interneten.

Rovatok