Index Vakbarát Hírportál

A világtörténelem legdrágább válóperére készül az orosz oligarcha elhagyott felesége

2016. június 20., hétfő 11:04

Nincs szükséged pénzre – Natalija Potanyina szerint férje, a 13,5 milliárd dolláros vagyonúra becsült Vlagyimir Potanyin ezzel akarta rendezni az anyagiakat 2013-ban, amikor teázás közben mellékesen közölte, hogy válni akar, mert összejött egy fiatal beosztottjával.

Potanyin az Interrosz megakonszern tulajdonosa. Pár éve még a leggazdagabb orosz oligarcha volt, jelenleg a negyedik, ami a világranglistán a 78. helyet jelenti.

A Potanyina nem írta alá a közös megegyezéssel történő válásról szóló papírokat, melyek szerint nagyvonalúnak nehezen nevezhető férje egészségbiztosítást, sofőrt és legkisebb, 17 éves fiuk után fizetendő tartásdíjat ajánlott neki. A nő a közös idők alatt szerzett vagyon felét követeli, de mivel közös megegyezést akar, ésszerű megegyezésben reménykedik.

Potanyinék a 70-as évek, egyetemista koruk óta vannak együtt, és eleinte a nő szüleinek lakásában laktak.

"Nem egy mágnáshoz mentem hozzá, akinek gyárai és gőzösei vannak

– nyilatkozta Portanyina a Guardian-nek.

A vagyoni vita egyik fókusza a család Moszkva melletti birtoka, amit a brit lap Versailles-hoz hasonlít. Potanyinnak emellett két óriási luxusjachtja is van, és állítólag épp egy harmadikat építtet. A férfi megpróbálta átjátszani a kastélyt egy másik érdekeltségének, de a tranzakció meghiúsult, mert a nő nem volt hajlandó kiköltözni. Az első, moszkvai válóperen a bíróság a férfinek adott igazat, aki szerint valójában alig van valamije.

A kastélyügyben keletkezett vélt kára miatt exférje több mint egymillió dollárt követel Potanyinától. Erről a nő a hagyományos orosz férfiuralom megnyilvánulásaként beszélt:

"A törvény a férfiaké. És az ideológia is a férfiaké."

A nő két éve egy három hálószobás londoni lakásban él, a Westminster apátság mellett. A moszkvai birtokon maradt viszont 90 feletti édesanyja, akit azonban nem tud meglátogatni, mert a reptéren férje keresete miatt azonnal bevonnák az útlevelét, ami nélkül meg New Yorkban tanuló fiához nem tudna kiutazni.

Férje, akinek közben új kapcsolatából két gyereke született, az első házasságából származó gyerekei közül csak a lányával tartja a kapcsolatot. Kisebbik fiát Potanyina szerint már a születésnapjain se köszöntötte fel.

Potanyina nem tudja, mihez kezdene az óriási vagyonnal, ha a brit bíróság a javára dönt: talán másokon segítene. Elismeri, hogy fontos a pénz a "problémák megoldásához", de nem a dél-franciaországi luxusnyaralásokra, hanem a szovjet időkre emlékezik nosztalgiával, amikor a barátság, a szeretet, a munka, a jó emberi kapcsolatok számítottak értéknek. "Ma csak a pénz számít."

Rovatok