Index Vakbarát Hírportál

300 gyereket kényszerítenek lopásra bűnbandák Európában

2016. június 22., szerda 17:34

Mintegy háromszáz gyereket kényszerítenek arra Európa-szerte jól szervezett bűnbandák, hogy naponta mintegy ezer eurót lopjanak össze. A rendőrök négy hálózatot derítettek fel, amelyek Hollandiában, Spanyolországban, Ausztriában, Horvátországban és Boszniában tevékenykedtek.

A brit BBC alapján az MTI részletesebben egy esetet ismertetett. Eszerint a múlt héten hat Hollandiából eltűnt gyerekre bukkantak egy razzia során Spanyolországban, akiket borzasztó körülmények között tartottak fogva. Egy negyvenes éveikben járó, kelet-európai párt őrizetbe vettek a hatóságok. A barcelonai lakásban egy csecsemőt és öt, tizenöt év alatti gyermeket találtak.

A nyomozók feltételezései szerint a fiatal lányok szexuális visszaéléseket szenvedtek el, és egyikük valószínűleg teherbe esett. 

A nyugat-európai ország ügyészsége szerint ez a gyakorlat a rabszolgaság modern formáját testesíti meg.

A holland rendőrség közleménye szerint a bűnbanda-hálózatok felderítése egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor nyomozók az amszterdami főpályaudvaron arra lettek figyelmesek, hogy felnőttek egy csoport gyereket többször is arra utasítottak, hogy kizsebeljenek embereket. A gyerekeket iskolákból rabolták el, hogy bolti lopásokat és zsebtolvajlást kövessenek el. 

A rendőrség szerint az embercsempészettel, hamis személyazonosság használatával és gyermekeknek a hatóságok előli elrejtésével vádolt párt, amely feltehetően egy kiterjedt hálózat tagja, kiadják Hollandiának. A helyi média értesülései szerint a gyerekek közül néhányan a holland gyermekvédelem felügyelete alatt álltak, és az északkelet-hollandiai Ter Apel egyik menekülteket befogadó központjából tűntek el. A rendőrök úgy vélik, a gyerekek Boszniából és az egykori Jugoszlávia más tagköztársaságaiból származnak rendkívül szegény családokból.

Warner ten Kate holland ügyész úgy vélte, ez csak a jéghegy csúcsa, és Hollandiában több gyerek is áldozatul eshetett hasonló bűncselekményeknek.

Rovatok