Index Vakbarát Hírportál

Végig kerítés lesz a bolgár-török határon

2016. június 22., szerda 20:32

Bulgária Törökországgal közös határának teljes hosszán kerítést készül húzni az migrációs hullám feltartóztatására - ezt jelentette be szerdán Rumjana Bacsvarova bolgár belügyminiszter Szófiában. A nagyjából 270 kilométeres határ teljes hosszán kerítés lesz, de hogy ez mikor készül el, arra a bolgár belügyminiszter nem mondott dátumot

Bulgária közös határát Törökországgal - amely egyben az EU külső határa is - 2014 óta 30 kilométer hosszan már drótkerítéssel védik. Június végéig a szófiai hatóságok a meglévő kerítésrészek meghosszabbítását tervezik, így azok teljes hossza eléri majd a 160 kilométert. A meglévő három és fél méter magas kerítést szögesdrót biztosítja, és videokamerás megfigyelő rendszerrel van ellátva.

Belügyminisztériumi adatok szerint az év eleje óta 47 százalékkal kevesebb migráns érkezett a határátkelőket elkerülve a török határon keresztül az ország területére, mint a 2015-ös év azonos időszakában. Idén májussal bezárólag 1858 illegális bevándorlót vettek őrizetbe a bolgár hatóságok, míg a tavalyi év májusáig 3535-öt.

Rovatok