Index Vakbarát Hírportál

Okinavából elkergetnék az amerikai katonákat

2016. június 23., csütörtök 14:08

A Japánhoz tartozó Kelet-Kínai-tengeren fekvő Okinava-szigeten egyre kevésbé jó amerikai katonának lenni. Az egész 1995-ben kezdődött, amikor három tengerészgyalogos megerőszakolt egy 12 éves lányt. A helyiek már ekkor elkergették volna a katonákat, de májusban egy hasonló eset történt, amikor egy leszerelt amerikai altiszt egy japán nőt és megölte. Ezt követően júniusban ittasan veszetett egy tengerészgyalogos, a forgalommal szembe hajtott fel az autópályára és okozott balesetet. 

Már a hónap közepén betiltották az alkoholfogyasztást a támaszponton, valamint az állomány tagjai sem ihatnak. Csütörtökön viszont a haditengerészet már arról döntött, hogy elmaradnak az idei függetlenség napi tűzijátékok Japánban lévő bázisain, de nem lesznek koncertek és zenés ünnepségek sem, írja az MTI.

Múlt vasárnap több ezren tüntettek az egyik okinavai amerikai katonai bázisnál az Egyesült Államok erőinek kivonulását követelve. A vezérkar a teljes távozást nem tervezi, de a bázist átvinnék a sziget egy félreesőbb pontjára. Erről viszont a helyiek nem akarnak hallani sem.

Az első bázisokat az USA a II. világháború után létesítette Japán területén. 1960-ban kötöttek megállapodást az okinavai támaszpont létrehozásáról. Jelenleg a Japánban állomásozó nagyjából 47 ezer amerikai katona több mint fele a kis szigeten tartózkodik, és itt található az amerikai katonai létesítmények 74 százaléka is.

Az okinavaiakat Abe Sindzó japán kormányfő is támogatja: csütörtökön jelentette be, hogy tárgyalni fog az Egyesült Államokkal az amerikai katonai jelenlét lehetséges csökkentéséről. A miniszterelnök az 1945. április 1-től június 21-ig tartó okinavai csata 71. évfordulóján mondott beszédében azt is közölte, megkérte Barack Obama amerikai elnököt arra, hogy intézkedéseket tegyen a hasonló incidensek megelőzéséért.

Rovatok