Index Vakbarát Hírportál

Kína elzárná lázadó faluját a külföldi tudósítók elől

2016. június 23., csütörtök 09:02

A Kínai Kommunista Párt illetékesei megtiltották az ország déli részén lévő Vukanban zajló tüntetésekről szóló saját és átvett híradásokat, beszámolókat, a témában cikkek, fotók és videók közzétételét. Ezzel egy időben a településen tilos az újságírók számára a riportkészítés - derült ki csütörtökön egy kiszivárgott dokumentumból és sajtóértesülésekből az MTI szerint.

A Kuangtung tartományi "lázadó falu" párttitkára ellen nyomozás folyik. Lin Cu-luant azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzt fogadott el, és jelentések szerint el is ismerte - áll az utasítást is magába foglaló körlevélben, amelyet az amerikai székhelyű China Digital Times hozott nyilvánosságra.

Vukanban múlt szombaton éjszaka vették őrizetbe a falu 70 éves elöljáróját korrupció gyanújával. A férfi ellen állítólag már hónapokkal korábban vizsgálatokat folytattak. Úgy tudni, hogy őrizetbe vétele előtt egy nappal Lin a falusiakat érintő földügyek rendezetlen jogvitái miatt demonstrációra szólított fel. A tömegek a hétvégén végül közvetlenül választott vezetőjük szabadon engedéséért és földjeik visszaszerzéséért tiltakozásba kezdtek.

A kuangtungi tartományi kormányzat a napokban azzal vádolt meg több médiumot, köztük a hongkongi, kínai nyelvű Apple Daily internetes portál munkatársait, valamint a CNN, a BBC News Service hírtelevíziók és az AP hírügynökség tudósítóit, hogy valótlanságokat állítanak a helyszínről történő tudósításaikban. A szomszédos Lufeng város egyik tisztségviselője pedig azt állította, hogy a hongkongi médiumok aktívan közreműködnek a négy napja tartó tüntetések résztvevőinek mozgósításában.

A területet rendőrök, köztük rohamosztagosok lepték el, attól tartva, hogy a felvonulások erőszakossá válnak, mint 2011-ben, amikor hasonló okok miatt lázadt fel a falu. A település határán ellenőrzőpontokat állítottak fel. Több embert őrizetbe vettek, de később elengedték őket. Helyszíni jelentések szerint megszüntették a mobiltelefonos feltöltőkártyák árusítását a faluban. A legfrissebb képek tanúsága szerint a falu apraja-nagyja kiveszi részét a tüntetésből.

Rovatok