Index Vakbarát Hírportál

Horrorfilmbe illő a kínai szervkereskedelem működése

2016. június 23., csütörtök 20:23

Rég nem titok, hogy a kínai kormány kivégzett politikai foglyok szerveivel kereskedik. A hírt 2005-től már hivatalosan sem tagadták, sőt, ígérték, hogy 2009-től felfüggesztik a gyakorlatot.

Ez azonban annyira nem történt így, hogy mostanra minden mértéket felülmúló módon felpörgették ezt.

A kormány titokban tízezrével végzi ki a politikai foglyokat, hogy szerveik aztán kórházakban tűnjenek fel, állítja egy most publikált, 718 oldalas jelentés. 

A tavalyi év szervátültetéseinek száma is megdöbbentő: hivatalosan 10 ezer ilyen műtétet végeztek Kínában. Az orvosok és kórházak azonban egyenként műtétek ezreit végezték el, állítják a kutatók. 

A dokumentum következtetése, hogy a transzplantációs műtétek száma 60 és 100 ezer közé tehető évente,

idéz a jelentésből a CNN.

Politikai fogoly = állami szervraktár

Sokkoló, hogy a közölt interjúk szerint a szükséges szervek politikai elítéltek testéből származnak. Kivégzésük pedig a kórházak igényéhez illeszkedik. Erre utal az is, hogy a politikai foglyoktól rendszeresen vért vesznek a börtönben, hogy ellenőrizzék, egészségesek-e.

Ilyen vizsgálatokat azonban köztörvényes bűnözőkkel  nem végeznek, állítják a jelentésben olvasható interjúk. A brutális állami gyakorlat leggyakoribb áldozatai a Kínában betiltott Falun Gong követői. Mellettük tibeti és ujgur foglyok szerveit veszik még el erőszakkal.

A Quartz szemléjéből kiderül, hogy Kínában csak néhány száz intézmény pályázott transzplantációs engedélyre. De a gyakorlatot azok az intézmények is folytatták, amelyek nem lettek erre feljogosítva. A jelentés szerint ezek a kórházak aztán nem tiszta forrásból jutottak a szükséges szervekhez.

A virágzó állami szervrablás további bizonyítéka, hogy Kína egyedül annyi kivégzést hajt végre, mint az egész világ rajta kívül. 

A jelentést David Kilgour, egykori kanadai politikus, David Matas emberi jogi ügyvéd, és Ethan Guttman újságíró készítették, és itt olvasható el.

Rovatok