Index Vakbarát Hírportál

Végre bezárják a Buenos Aires-i horrorállatkertet

2016. június 24., péntek 12:57

A Buenos Aires-i városvezetés úgy döntött, hogy bezárja azt az állatkertet, amit az állatvédők rengetegszer kritizáltak már amiatt, hogy ott borzalmas körülmények között élnek az állatok. Az állatkert 2500 lakóját argentin rezervátumokban helyezik el és külföldre is kerül belőlük, írja az MTI. 

A magáncég üzemeltette állatkertben megalázó és kínzó módon tartottak az állatokat, több állat elpusztult, köztük jegesmedvék, akik nem bírták a meleget. Az utolsóként elpusztult Winner halála nagy nemzetközi visszhangot váltott ki.

Ahogy Sandra, az orángután esete is, akit állatjogi aktivisták úgy próbáltak kiszabadítani az állatkertből, hogy bírósághoz fordultak, mondják ki, jogtalanul tartják fogságban az állatot. A bíróság az akkor 29 éves szumátriai orángutánról kimondta, hogy megilletik egy "nem emberi személy" alapvető jogai, ezért szabadon kell őt engedni.

Sandrát azonban a bíróság 2014 végi ítélete ellenére nem engedték szabadon, és az állatkert bezárása után is az önkormányzat tulajdonába kerülő területen marad egyelőre, mivel 50 másik társával együtt rendkívül legyengült állapotban van. Később egy brazil állatparkba kerülhet majd.

Rovatok