Index Vakbarát Hírportál

Csaknem ezer civilt rabolt el az Iszlám Állam

2016. június 24., péntek 17:14

Mintegy 900 kurd civilt raboltak el az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái a szíriai Aleppó északi részén az elmúlt hetekben, hogy megtorolják az Egyesült Államok támogatásával bíró arab-kurd Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milícia offenzíváját az IÁ kezén lévő Manbídzs ellen - írja az SDF szóvivőjére hivatkozva az MTI.

Serfan Darvis közölte: amikor az Iszlám Állam vereséget szenved, mindig a civil lakosságon áll bosszút. Elmondta, az emberrablásokat három hét leforgása alatt követték el, és azok röviddel azután vették kezdetüket, hogy az SDF május 31-én megkezdte Manbídzs ostromát.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet szerint a dzsihadisták a Manbídzstól délnyugatra lévő el-Báb város környékéről, az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló falvakban raboltak el embereket, többségükben férfiakat.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező OSDH szerint a foglyul ejtettek közül sokan lövészárkokat ásnak a dzsihadisták területein, másokat fogolytáborokban őriznek. Az SDF szóvivője hozzátette: minden 12 éven felüli fiút és a férfiakat a frontvonalakra vitték, hogy az IÁ állásainak a megerősítésében segítsenek.

A tömeges emberrablás nem új az Iszlám Állam részéről. A dzsihadisták 2014-ben mintegy 200 kurd diákot raboltak el Manbídzs közelében, amikor a török határ melletti Kobaniból Aleppó tartomány azonos nevű székhelyére tartottak. Többségüket azóta szabadon engedték.

2015 februárjában több mint 200 asszír keresztényt rabolt el az IÁ Haszake tartományban, őket váltságdíj fejében, több csoportban engedték szabadon.

Rovatok