Index Vakbarát Hírportál

Putyin most az orosz hírgyűjtő portálokat szorongatja meg

2016. június 24., péntek 00:52

A nagy orosz hírgyűjtő portálok felelni fognak a rajtuk megjelenő információk hitelességéért, csakúgy, mint a tömegtájékoztató eszközök, az erről szóló Vlagyimir Putyin orosz elnök által aláírt törvény csütörtökön jelent meg a hivatalos közlönyben - írja az MTI. 

A január 1-jén hatályba lépő jogszabály értelmében a híraggregátorokon nem jelenhetnek meg államtitkot és terrorizmusra való felszólítást tartalmazó, illetve a terrorizmust nyíltan támogató anyagok. 

A szolgáltatók kötelesek lesznek ellenőrizni az általuk terjesztett, társadalmi szempontból fontos információk valóságtartalmát, és vissza kell majd vonniuk őket, ha sértik a hírközlési és médiafelügyelet (Roszkomnadzor) előírásait. Meg kell akadályozniuk, hogy az oldaluk segítségével társadalmi szempontból fontos álinformációkat hitelesként próbálják meg elterjeszteni. Mindez azért is abszurd, mert éppen Oroszország az, amely nagyon is aktív az álhírterjesztésben. 

A hírgyűjtő oldalak üzemeltetőinek meg kell akadályozniuk, hogy szolgáltatásukat állampolgároknak a nemük, az életkoruk és faji vagy nemzeti hovatartozásuk miatti lejáratására használják fel. A híraggregátorok választások idején kötelesek betartani az orosz választási törvény által előírt tilalmakat és korlátozásokat.

Az elsősorban az internetes keresőjéről ismert Jandeksz orosz online óriásvállalat korábban közölte, hogy a törvény miatt valószínűleg meg  kell majd változtatni a Jandeksz Novosztyi elnevezésű hírgyűjtő szolgáltatását, mivel az automatizált rendszer nem képes ellenőrizni a külső szerkesztőségekből beérkező napi több százezer cikk hitelességét, mint ahogy azt sem, hogy az egyes médiumokat hivatalosan bejegyezték-e.

Rovatok