Index Vakbarát Hírportál

Öszeomlott a brit parlament honlapja, annyian akarnak új uniós népszavazást

2016. június 24., péntek 22:03

A britek egyik felét azért sokkolta a Brexit győzelme, mert arra szavaztak, a másik felét pedig azért, mert nem ezt akarták, nagyon nem. Ez utóbbiak tábora a londoni függetlenségi népszavazás után egy újabb petíciót is benyújtott, méghozzá

egy új népszavazás kiírásáról.

És a brit parlament honlapjára feltett kezdeményezést péntek este 10 táján már majdnem 200 ezren alá is írták (a parlamenti honlap egy időre össze is omlott).  A parlamentnek ennyi aláíróval már kötelezően fontolóra kell vennie a petíció vitára bocsátását.

A petíció egy új szabály elfogadását célozza, amelynek értelmében a népszavazáson legalább 60 százalékkal kell nyernie valamelyik oldalnak, 75 százalékos részvétel mellett. Ellenkező esetben újabb fordulót, azaz újabb népszavazást kell kiírni.

Ezek az arányok azért lehetnek fontosak, mert sokan úgy érzik, egy - túlzás nélkül - történelmi kérdést egy relatíve kicsi többséggel döntöttek el. A csütörtöki népszavazáson ugyanis csak a választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százalék viszont a bennmaradásra. A brit választási bizottság a manchesteri városházán közölte, hogy a népszavazáson mintegy 33 és fél millióan vettek részt, a szavazásra jogosultak 72 százaléka.

A kezdeményezés azonban szerintem ugyanúgy komoly dilemmákat vet fel, mint a London különválásáért indított petíció, mely szélesre tárja az ajtót a teljesen önkényes egységek ad hoc szuverenitási követelései előtt. A mostani petíció ugyanis visszamenőleg változtatna meg egy szabályosan meghozott, ezért jogilag érvényes döntést. Más részről viszont miért ne lehetne elgondolkozni azon, hogy pár év múlva egy mégoly mélyreható politikai változást is felül lehessen vizsgálni?

(MTI)

Rovatok