Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas győzelmet arattak az abortuszpártiak Amerikában

2016. június 27., hétfő 18:51

Az amerikai Legfelső Bíróság 5-3 szavazati arányban az abortuszpártiaknak kedvezett, amikor alkotmánysértőnek minősítette Texas állam abortuszklinikák működését szigorító törvényét, számolt be a Telegraph.

Stephen Breyer bíró azt nyilatkozta, hogy az abortuszklinikákat érintő szigorítások egészségügyileg indokolatlanok és korlátozzák a nők művi terhességmegszakításhoz való jogát.

Texas a nők egészségének védelmére hivatkozva hozta be az abortuszt érintő törvényt, ami szigorította a műveletet végző orvossal szembeni elvárásokat és a klinikák számára is sokkal szigorúbb feltételeket diktált.

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt Twitteren üdvözölte a Legfelső Bíróság döntését és fontos győzelemnek nevezte a Texasban és egész Amerikában élő nők számára. Arról is nyilatkozott, hogya  kövtkező elnöknek majd jóval aktívabban kell védenie a nők jogait.

Breyer bíró döntésének indoklásában szerepelt, hogy a nagyon szigorú kórházi kritériumok az abortusz-klinikák számára olyan akadályokat állítanak a nők elé, amik miatt alkotmányos szabadságjogaik indokolatlanul sérülnek.

Rovatok