Index Vakbarát Hírportál

Moszkva: Erdoğan bocsánatot kért a lelőtt gépért, és békülne

2016. június 27., hétfő 15:46

„Erdoğan elnézést kért Putyintól az orosz pilóta haláláért" címmel adott ki hírt az RT orosz hírportál. A cikk szerint a török elnök levélben írta mindezt Putyinnak, továbbá azt is, hogy készen áll visszaállítani a kapcsolatot Moszkvával.

A Kremlnek küldött levél meglepő annak ismeretében, hogy Recep Tayyip Erdoğan hónapokon át kategorikusan elutasította, hogy bocsánatot kérjen a szíriai–török határvidéken szolgálatot teljesítő gép lelövéséért és az egyik orosz pilóta haláláért. Ellenkezőleg, a török elnök többször elmondta, hasonló helyzetben ismét lőni fognak.

„Sosem állt szándékunkban lelőni egy olyan gépet, amely az Orosz Föderáció kötelékéhez tartozik” – írta mostani levelében Erdoğan.

„Szó sincs kompenzációról és bocsánatkérésről” – nyilatkozta még a múlt héten is a török elnök szóvivője, Ibrahim Kalin.

Ehhez képest hétfőn:

Szeretném ismételten kifejezni együttérzésem és legmélyebb részvétem az elhunyt pilóta családjának, és kimondom: bocsánatot kérek. Teljes szívemből osztozom fájdalmukban.

„Az orosz pilóta családját sajátunknak érezzük. A fájdalom enyhítése érdekében készen állunk bármilyen kezdeményezésre” – írta Erdoğan, aki az év végén még az Iszlám Állammal való együttműködéssel vádolta Moszkvát. A levélben Erdoğan most hangsúlyozta, hogy az elhunyt pilóta holtestének felkutatására és Törökországba szállítására óriási erőket mozgósítottak a kockázatok ellenére is.

Az elnök azt is elmondta, hogy már nyomozás indult a gépet lelövő katonával szemben, és kész mindent megtenni a korábban hagyományosan jó török–orosz kapcsolatok visszaállításáért.

Ezzel lényegében teljesült Moszkva minden követelése, amelyet a kapcsolatok helyreállításának feltételeként szabott meg.

Rovatok