Index Vakbarát Hírportál

Drónokkal erősítik meg az angol-francia határt a Brexit után

2016. június 28., kedd 18:44

Drónokat küldenek az angolok a Csalagút francia oldalára, hogy még hatékonyabban követhessék nyomon az átjutni akaró menekülteket, írja az Independent. Az erős szélnek, viharoknak is ellenálló, hőkamerákkal ellátott eszközök a már meglévő 500 helyi kamera felvételeit pontosítaná.

Az intézkedést a francia oldalon lévő calais-i menekülttábor miatt vezették be. Calais egy francia kikötőváros, a település peremén elterülő dzsungelnek nevezett sátortáborban 6000 menekült tartózkodik, akik abban reménykednek, hogy a La Manche-csatornán áthaladó kamionokra felugorva eljuthatnak Angliába. Egy friss felmérés szerint 80 százalékuk mindenáron át akar jutni a csatornán, egyesek még át is úsznák.

Az első két drónt tegnap mutatták be, esőben, és szélben tesztelték az eszközöket, de hamarosan még több áll majd szolgálatba. A drónok az alagútba nem tudnak berepülni, de 29 kilométeres biztonsági zónát fednek majd le az alagút francia oldalán.

A Csalagút üzemeltetéséért felelős cég vezetője, Jacques Gounon elmondta, a drónokat például akkor vetnék be, ha a szerelvények elütnének menekülteket, vagy pedig a migránsok áramütéseket szenvednének. Ilyenkor sokkal pontosabb és gyorsabb riasztást adnak, ami most azért fontos, mert attól tartanak, hogy a Brexit utáni nyáron a korábbinál többen próbálhatnak átjutni.

A Brexitről szóló népszavazás szerinte világos üzenet volt a menekültek számára, miszerint az angol-francia határ majd egy olyan áthatolhatatlan fal lesz Európán belül, mint amilyen a berlini fal is volt.

A bevándorlás fontos hívószava volt a kampányban többek között az euroszkeptikus Nigel Farage UKIP pártjának, egy olyan, vitákat kiváltó plakátot is bevetettek, amin Európába érkező több száz migráns sorakozik, a felirat szerint pedig robbanás közeli a helyzet.

Menekültügyben egyébként már a magyar kormány is vetett be drónokat.

Rovatok