Index Vakbarát Hírportál

Törökország és Izrael hat év után kibékült

2016. június 28., kedd 14:07

Kedden, hat év után hivatalosan is rendezte diplomáciai viszonyát Törökország és Izrael – írja az MTI. Feridun Sinirlioglu török külügyi államtitkár Ankarában, Dore Gold, az izraeli külügyminisztérium főigazgatója pedig Tel-Avivban írta alá a két ország kapcsolatainak rendezéséről szóló dokumentumot, aminek két példányát a felek elküldik egymásnak, a parlamentek elfogadják, majd az államfők szignójával a szerződés hatályba lép. Az egyezmény értelmében többek között

A két ország viszonya azután romlott meg, hogy 2010 májusában az Avi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe és ráirányítani a média figyelmét a Törökország által ellenzett izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta. Az akcióban tíz, a palesztinokat támogató aktivista életét vesztette és huszonnyolcan megsebesültek. Egy évvel később ismét hajóraj indult Gáza felé, de az izraeli hadsereg ennek kikötését is megakadályozta. Mivel Jeruzsálem nem kért bocsánatot, és nem fizetett kártérítést a megölt utasok hozzátartozóinak és a sebesülteknek, 2011-ben Ankarából kiutasították Izrael nagykövetét.

Az első békülő telefonbeszélgetést Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és az akkor még miniszterelnök Erdoğan folytatta le Barack Obama amerikai elnök 2013-as izraeli látogatásának záróakkordjaként, amerikai nyomásra.

A békülés utáni első szállítmány, amelyet Ankara már pénteken hajóval küld a törökországi Mersinből az izraeli Asdód kikötőjén keresztül Gázába, összesen 14 tonna élelmiszert, ruhát, cipőt és hasonló, nem katonai jellegű terméket tartalmaz. A török vezetés ezenfelül egy 200 ágyas kórházat állít szolgálatba az övezetben, lakóingatlanokat épít, valamint biztosítani szándékozik a térség víz- és áramellátását.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök hétfő este azt mondta:

a politikai viszony normalizálását követően Törökország és Izrael gazdasági kapcsolatai is új szintre emelkednek.

A Takvim című, a kormányhoz közeli napilap például arról írt, hogy az Izraellel kötött egyezmény után újra érkeznek majd izraeli turisták Törökországba, aminek hála „fellélegezhet” a török turizmus. A két ország közötti konfliktus miatt nagyon megcsappant az országba érkező izraeli turisták száma, 2010-ben például már csak 76 ezren utaztak Törökországba, míg 2008-ban még 559 ezer izraeli költötte ott a pénzét. A helyzet 2010 óta már javult, de a 2008-as szintnek a felét sem érte el tavaly.

Rovatok