Index Vakbarát Hírportál

Most már a meleg párok is örökbe fogadhatnak gyereket Csehországban

2016. június 28., kedd 19:21

A regisztrált partneri kapcsolatban élők is örökbe fogadhatnak gyereket, döntött kedden a cseh Alkotmánybíróság.

Egy meglehetősen bonyolult és értelmetlen szabályozásnak vetett véget kedden a cseh Alkotmánybíróság, amikor kimondta: diszkriminatív az a törvény, amely tiltja a regisztrált párkapcsolatban élő meleg párok örökbe fogadási jogát - írta az iDNES.cz cseh hírportál.

Ez a gyakorlatban eddig azt jelentette, hogy egy meleg vagy leszbikus egyénileg fogadhatott ugyan örökbe gyereket, de amikor partnerével regisztrált partneri kapcsolatba lépett, a törvény az egyéni örökbe fogadást megtiltotta. Mostanáig.

A mostani döntés ugyanakkor nem vonatkozik a homoszexuális párok közös örökbefogadására, amelyet csak házaspárok, tehát heteroszexuális párok esetében alkalmaznak. Szintén nem alkalmazható a döntés  abban az esetben, amikor a regisztrált partnerkapcsolatban élő fél szeretné örökbe fogadni partnerének gyermekét. Az egyéni örökbe fogadásra ugyanis a törvény értelmében jelenleg csak akkor van lehetőség, amikor a biológiai szülő és gyerek között megszűnik a rokoni kapcsolat.

A próbapert elindító Petr Lana szerint hatalmas siker, és a meleg közösség jogainak elismerését jelenti a mostani döntés. "Nem vagyunk másodrendű polgárok. Tíz évvel ezelőtt vezették be a regisztrált élettársi kapcsolatot, azóta semmi nem történt az érdekünkben, örülök, hogy a téma újra előtérbe került, ez lendületet az a további munkához". A cseh aktivista szerint a mostani döntés előfutára lehet egy olyan döntésnek, amely a meleg párokat teljes szülői joggal ruházza fel.

Rovatok