Index Vakbarát Hírportál

UNICEF: 69 millió kisgyerek halhat meg amúgy elkerülhető okok miatt

2016. június 28., kedd 12:17

A következő 15 évben 69 millió ötévesnél fiatalabb gyerek halhat meg olyan okokból, amelyek elkerülhetők lennének - erre figyelmeztetett kedden kiadott éves jelentésében az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF.

A legszegényebb gyermekek kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg 5 éves koruk előtt, és szenvednek krónikus alultápláltságban, mint a leggazdagabbak

- írja az UNICEF.  A jelentésből kiderül az is, hogy 2030-ig

Az előrejelzés különösen a Szaharától délre található térségről közöl ijesztő adatokat, például azt, hogy 2030-ig ott tízből kilenc gyermek fog rendkívüli szegénységben élni. A világnak ezen a részén található azoknak a kiskorúaknak a fele is, akik nem férnek hozzá az elemi oktatáshoz. Jelenleg világszerte 124 millió gyerek nem vesz részt az alap- és középfokú oktatásban az UNICEF.

Választanunk kell: most befektetünk ezeknek a gyerekeknek a jövőjébe, vagy engedjük, hogy a világ még egyenlőtlenebb és megosztottabb legyen!

- mondta Anthony Lake, az UNICEF igazgatója. Hozzátette, hogy azért történtek már előrelépések a gyermekszegénység felszámolása és az iskolai oktatásban részt vevők körének szélesítése terén, a gyermekhalandóság és a rendkívüli szegénységben élők száma felére csökkent 1990 óta az ENSZ adatai szerint.

Rovatok