Index Vakbarát Hírportál

Videón az egyik öngyilkos robbantó lelövése és a felrobbanása

2016. június 29., szerda 10:17 | aznap frissítve

Újabb videók kerültek elő a kedd esti, isztambuli merényletről. 

Az egyik, a Telegraph által közzétett videón azt látszik, ahogy a pánikba esett utasok fejvesztve menekülnek az első bomba felrobbanása előtt, és ahogy a robbanás ereje fellöki őket. A videót ezen a linken tudja megnézni

Az utasok fejvesztve menekülnek az első bomba felrobbanása előtt

Európa harmadik legforgalmasabb repülőterén 41 ember meghalt és 239 megsebesült, amikor három öngyilkos merénylő robbantott. A robbantást az Iszlám Állam vállalta magára. A robbantás többi részletét itt olvashatja. Jelenleg 128 ember van kórházban.

A Sky News pedig arról közölt videót, ahogy a hírekben említett hős rendőr lelövi az egyik támadót, pár másodperccel azelőtt, hogy felrobbant a rászerelt bomba. Csak erős idegzetűeknek:

Az egyik öngyilkos robbantó lelövése és a felrobbanása

A videón az látszik, hogy miután az első bomba felrobbant, a reptér utasai (köztük gyerekek is) menekülnek a második terrorista elől. A rendőr lelövi a terroristát, aki a földre kerül, és a lábát rángatja. A rendőr odamegy hozzá, észreveszi, hogy nem halt meg, és bomba van raja, amit működésbe akar hozni.

A rendőr ekkor elmenekült, pár másodperccel később pedig óriásit robban a terrorista. Azt nem tudni biztosan, hogy a hős rendőr életben maradt-e, de úgy tudják, a legtöbb halálos áldozatot az első bomba robbanása okozta.

Az első bombát robbantó terrorista a robbantás előtt a reptér bejáratánál Kalasnyikovval lövöldözött. A három terrorista taxival érkezett a reptérre. Az egyik robbanás a terminál előtt, a járdán történt, a második a biztonsági kapunál a reptér bejáratánál.

Meg nem erősített hírek szerint az elkövetők maradványai alapján a hatóságok szerint nem török állampolgárságúak voltak a terroristák – írta a BBC.

Kedd este már kikerült egy olyan videofelvétel a reptérről, amin maga a robbanás is látszik.

Battle against radical groups to be fought over many years, decades, @RNicholasBurns says: https://t.co/J54RiATgwT https://t.co/xafUUBd623

— CBS News (@CBSNews) June 28, 2016

Obama részvétet nyilvánított

A török elnök a hétfői, váratlan békülés után telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a kapcsolatok javításának ígérete mellett részvétet is nyilvánított. Nem sokkal később Erdogan már Barack Obamával beszélt. Az amerikai elnök részvétét nyilvánította ki az Iszlám Államnak tulajdonított támadás áldozatainak.

Az Iszlám Állam még nem vállalta magára a merényletet, de a török kormányfő, Binali Yildirim mellett a CIA igazgatója, John Brennan is azt mondta, az IS terrortámadásainak jegyeit viselte a merénylet. A CIA vezetője szerint a terrorcsoport valószínűleg terrorakcióval próbálkozik majd az Egyesült Államok ellen is, vagy a Közel-Keleten, vagy amerikai területen. Az Egyesült Államok a súlyosbodó biztonsági helyzet miatt meg akarja tiltani az amerikai katonák, polgári alkalmazottak hozzátartozóinak, hogy Törökországba utazzanak, mondta két amerikai forrás.

Törökországban gyásznapot hirdetett a török elnök. A külpolitikai lépései során a szíriai konfliktus kapcsán az elmúlt időszakban kissé elszigetelődött Recep Tayyip Erdogan – aki nem csak Oroszországgal, de az Egyesült Államokkal is összekülönbözött és Izraellel is hétfőn kezdte meg a közeledést hat év diplomáciai szünet után – kijelentette: a merénylet bizonyítja, hogy csak globális összefogással lehet megküzdeni a terrorizmussal.

Rovatok