Index Vakbarát Hírportál

Megugrott a rasszista bűncselekmények száma a Brexit után

2016. június 29., szerda 13:48

57 százalékkal nőtt a rasszista bűncselekmények száma a Brexit után, írja a Sky News. Vasárnap és kedd közt 85 esetet jelentettek, miközben a brit miniszterelnök a rasszista cselekedetek visszaszorításáról beszélt.

Több rendőrség is nyomoz rasszista indítékból elkövetett atrocitások ügyében, erősítették meg a lapnak. Cameron hétfőn a parlamentben is szót ejtett a riasztó trendről. 

Az utóbbi napokban a lengyel közösség által lakott területeken gyűlölködő graffitiket fújtak fel, és szóbeli bántalmazásról számoltak be kisebbségek tagjai is. Ne felejtsük el, hogy ezek az emberek nagyszerű dolgokat tettek országunkkal, miután idejöttek.

A közelmúltban lengyeleket szidalmazó falfirkák jelentek meg Cambridgeshire lengyel negyedében, és a szociális médiában is elszaporodtak a gyűlölködő posztok. A támadások nem korlátozódnak csak EU-országokból érkezettekre. Színes bőrű angolok is fenyegető megjegyzéseket kaptak az utcán. A konzervatív párt egykori képviselője, Shazia Awan a Twitterén kapott olyan üzeneteket, hogy "menj vissza a saját országodba." A volt politikus Angliában született.

London polgármestere, Sadiq Khan ígéretet tett, hogy nagy figyelemmel kísérik az ilyen eseteket. A Munkáspárt tagja, Harriet Harman pedig úgy fogalmazott: 

A Brexit támogatói olyan légkört teremtettek kampányukkal, amelyben elfogadhatóvá vált az idegenellenesség, és a rasszizmus.

A távozás mellett kampányoló Boris Johnson friss nyilatkozatában szintén arról írt, hogy a rasszista cselekedetek nem megengedhetőek, mivel "Nagy-Britannia nyitott, toleráns és barátságos ország." A Brexit támogatóinak kampánya a bevándorlók veszélyességére épített.

Rovatok