Index Vakbarát Hírportál

A horvátok kicsit túltolták a menekültparát, most gyakorlatnak próbálják beállítani az éjjel felhúzott vaskerítést

2016. június 30., csütörtök 18:06

Arra hivatkozva, hogy csak gyakorlat volt, már le is bontották a horvát-szerb határon éjszaka felhúzott műszaki akadályt a horvát hatóságok.

Ez a csütörtök az eleinte valódinak tűnő, majd gyakorlatnak visszaminősített bizarr hírek napja. A csúcs persze az amerikai légibázis, ahol a saját, tényleg csak gyakorlatnak tervezett szimulációjukat hallucinálták valamiért hirtelen éles helyzetnek, és kürtölték tele a világot ok nélkül a US Air Force elleni terrortámadás hírével, de azért a horvát belügy is erős versenyző: a jelek szerint ők utólag próbálnak meg gyakorlatnak feltüntetni egy nem igazán végiggondolt intézkedést.

Néhány órával korábban még arról beszéltek, hogy az illegális határátlépések megakadályozására építettek hirtelen vaskaput a bácsbezdáni Duna-híd horvát oldalán. A határátkelőt minden bejelentés nélkül lezárták szerda este, több kilométeres kocsisor torlódott fel mindkét irányba.

A hír felzaklatta a közvéleményt, főleg azokat, akik errefelé élnek – írja az MTI. A baranyaiaknak már volt alkalmuk megtapasztalni, hogy milyen az, amikor migránsok tömege ellenőrizetlenül ellepi a határ menti településeket. Most viszont a szerbiai oldalon egyáltalán nem voltak migránsok, és a vajdasági Bácsbezdánban sem találkozott senki mostanában bevándorlókkal.

A sajtó szerint nem tudni, valóban gyakorlatról volt-e szó, vagy csak a nagy médiafelhajtás miatt döntöttek úgy a hatóságok, hogy lebontják a csütörtökre virradóra a határátkelőn felépített két méter magas vaskaput.

Vlaho Orepic ügyvezető belügyminiszter korábban a sajtónak még arról beszélt, hogy a migránsok miatt hoztak megelőző intézkedéseket Kiskőszegen. „Észrevettük, hogy egyre több migráns próbál meg Szerbiából Magyarországra jutni, ezért pusztán elővigyázatosságból végeztük el a technikai munkálatokat, hogy senkinek ne jusson eszébe Horvátország felé venni az irányt” – mondta, vagyis akkor még ő sem csak gyakorlatnak titulálta a történteket. Egy gyakorlattól kicsit durva is lenne, hogy ekkora fennakadást okozzanak szánt szándékkal a határon.

Rovatok