Index Vakbarát Hírportál

Azt állították, elsőként megmászták a Mount Everestet, de valószínűleg csaltak

2016. június 30., csütörtök 18:00

Több hegymászó csalással vádol egy házaspárt, akik azt állítják, hogy megmászták a Mount Everestet. A nepáli hatóságok is vizsgálatot indították, ha kiderül, hogy nem sikerült feljutniuk a csúcsra, akkor elvehetik tőlük a hegymászó-engedélyüket, írja az MTI.  

Dinesh és Tarkeshwari Rathod egy képpel akarta bizonyítani, hogy ők voltak a világon az első indiai házaspár, akik megmászták az Everestet:

A házaspár azt állítja, hogy a kép a 8848 méteres csúcson készült 2016. május 23-án.

Viszont pont emiatt a kép miatt gondolják többen, hogy a házaspár hazudik. Azt mondják, hogy a nevezett napon nem volt elég jó az időjárás a csúcstámadásra, ráadásul a fotón a házaspár másféle cipőt visel, mint az expedíciójukon készült többi fényképen. A bírálók szerint a szélsőséges feltételek miatt a csúcs közelében már nem lehet cipőt cserélni. A Guardian azt írja, hogy egyesek szerint az árnyékok arra utalnak, hogy a fotó dél körül készülhetett, ezzel szemben a házaspár azt nyilatkozta, hogy reggel 6.25-kor értek fel a csúcsra.

A katmandui turisztikai minisztérium a csalás gyanúját hallva magától el kezdett nyomozni az ügyben. Ha kiderül, hogy a fotó manipulált, vagy máshol készült, akkor megtagadhatják tőlük a további mászóengedélyeket. A házaspárnak már korábban is volt egy hegymászós sztorija, ami egyesek szerint kamu volt, 2014-ben az ausztrál Aussie10 Challenge-en állították, hogy megmászták mind a 10 hegyet, ami a verseny teljesítéséhez kell, akkor is felmerült a gyanú, hogy hazudnak.

Rovatok