Index Vakbarát Hírportál

Kínos levél szivárgott ki a Brexit-párti miniszter feleségétől

2016. június 30., csütörtök 12:44

Kínos bakiba szaladt bele Michael Gove brit igazságügyi miniszter, a múlt heti népszavazáson győztes Brexit, vagyis brit EU-kilépés egyik legrangosabb támogatója. Grove-nak a felesége, Sarah Vine próbált elküldeni egy email, de a levél félrement, így annak rendje és módja szerint pillanatok alatt körbe is futotta a teljes brit médiát.

Vine – aki egyben a kilépés mellett kampányoló Daily Mail bulvárlap újságírója is – a férjének és tanácsadóinak szánt levélben megkérdőjelezi Boris Johnson népszerűségét még a saját pártján belül is. Johnson, aki korábban London polgármestere volt, a Brexit élharcosaként a miniszterelnöki poszt egyik legnagyobb várományosa David Cameron lemondása után. Vine szerint Johnson nemcsak a párton belül népszerűtlen, de a médiamogul Rupert Murdoch és a Daily Mail-szerkesztő Paul Dacre se kedveli.

Ezért Vine azt írja a férjének, hogy semmiképp se biztosítsa feltétel nélküli támogatásáról Johnsont, mindenképp kérjen valamit cserébe. Azt később is ráér kitalálni, hogy mit, de kérjen rá ígéretet, hogy megkapja, különben nem kerül elég erős alkupozícióba. A feleség szerint ezt azért teheti meg Grove, mert vele szemben Johnsonban se a saját pártja, se a média nem bízik eléggé, ezért szüksége lesz a támogatására. Ha Johnson nyerné meg a Brexitet levezénylő miniszterelnök szerepét, Gove várhatóan valamilyen fontos pozícióban, például a helyetteseként vagy külügyminiszterként segítené a munkáját.

A levél nemcsak azért kínos, mert a párton belüli ellentétekre, a média befolyására és a Brexit után sietve megvívott hatalmi játszmákra világít rá. Emellett olyan tanácstalanságról is árulkodik, hogy azt egy hazai MSZP-kampánystáb is megirigyelhetné. Bár már korábban is voltak arra utaló jelek, hogy a Brexit győzelmében még maguk a mellette kampányoló politikusok se feltétlenül hittek, ezért némileg felkészületlenül érte őket az új helyzet.

Frissítés:

Boris Johnson csütörtök délután bejelentette, hogy nem indul a miniszterelnökségért.

Rovatok