Index Vakbarát Hírportál

3 millió gyerek van tűzvonalban Irakban

2016. július 1., péntek 09:09

Irakban mintegy 3,6 millió gyermeket fenyeget a halál, sebesülés, nemi erőszak, emberrablás és a fegyveres csoportokba való besorozás rendkívül komoly veszélye a fegyveres konfliktus miatt - közölte az ENSZ Gyermekalapjára (UNICEF) hivatkozva az MTI.

A jelentés szerint minden ötödik iraki gyermek veszélyben forog, és csupán az utóbbi másfél évben 1,3 millió fővel nőtt az érintettek száma. Jelenleg az iraki gyerekek nagyjából harmada, 4,7 millió kiskorú szorul humanitárius segítségre, és a Fallúdzsában és Moszul körül jelenleg zajló katonai műveletek csak tovább rontanak az életkörülményeken.

A gyerekek Irakban a tűzvonalban vannak, ismételten és megállás nélkül célba veszik őket

- hívta fel a figyelmet Peter Hawkins, az UNICEF iraki képviselője, a gyerekek tiszteletére és védelmére szólítva fel a szemben álló feleket.

A jelentés szerint az utóbbi két és fél évben 1496 gyereket raboltak el Irakban, vagyis havonta átlagosan 50-et. Közülük ráadásul sokakat harcolni küldenek vagy szexuálisan kizsákmányolnak.

A gyerekek csaknem 10 százaléka - több mint 1,5 millió kiskorú - kényszerült otthona elhagyására 2014 óta, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet megjelenésével kezdődött erőszakhullám miatt. Ők azon túl, hogy nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz, az oktatásból is kimaradnak. A konfliktus miatt Irakban jelenleg minden ötödik iskola használaton kívül van, és csaknem 3,5 millió tanköteles gyerek nem jár iskolába.

Rovatok