Index Vakbarát Hírportál

Lövöldözés és túszejtés Dakkában, 35 sérült, halottak

2016. július 1., péntek 20:57 | aznap frissítve

Ismeretlen fegyveresek nyolc-kilenc fős csoportja pénteken mintegy húsz embert, köztük külföldieket ejtett túszul a bangladesi főváros, Dakka diplomata negyedének egyik éttermében - közölték helyi és nemzetközi sajtóforrások. Meg nem erősített értesülések szerint a támadás több halottat követelt, írta az MTI. A CNN szerint a támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

A Times of India indiai lap szerint a túszejtők és a rendőrök között kialakult lövöldözésben legalább egy rendőr életét vesztette és 35 ember megsebesült. Az indiai lap értesülése szerint egy másik, korábban sebesüléseket szenvedett rendőr is elhunyt. A legfrissebb jelentések szerint fegyverharc folyik a támadók és a hatóságok között, a túszok állapotáról egyelőre nincsenek információk.

Az Iszlám Állam a hozzá köthető Amak hírügynökségen keresztül azt állította, hogy ő követte el a támadást. Az Amak szerint több mint 20 embert öltek meg a fegyveresek. Benazir Ahmed, az RAB elit bűnmegelőzési erők parancsnoka elmondta: a biztonsági erők arra törekszenek, hogy megmentsék az étteremben rekedt emberek életét. A fegyveresek robbanószerkezeteket dobtak a hatóságok irányába.

Bangladesi televíziós adók szerint a támadók a főváros Gulshan kerületében lévő, Holey Artisan étterem vendégeit és dolgozóit ejtették túszul. A biztonsági szolgálatok lezárták a területet, lövöldözésre került sor és robbanások hallatszottak. A Jamuna helyi televíziónak nyilatkozó egyik alkalmazott - aki el tudott menekülni az étteremből - azt állította, hogy a támadók azt hajtogatták: Allahu Akbar! (Allah a legnagyobb).

A hagyományosan mérsékelt muzulmán többségű országként számon tartott Bangladesben az utóbbi időben jelentősen megnőttek a vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények száma. Mintegy kéttucat világi írót, vallási kisebbséghez tartozót, aktivistát és külföldi segélymunkást gyilkoltak meg 2013 óta fegyveres támadók. Az utóbbi hónapokban pedig a támadások gyakorisága is nőtt, pénteken egy hindu templom dolgozóját kaszabolta halálra legalább három támadó.

Megrohamozták az éttermet

A bangladesi tévéállomások beszámolója szerint szombat reggel hatósági kommandós roham indult a túszok kiszabadítására. Az akció fegyverropogással és robbanásokkal kezdődött. A műveletben katonák is részt vettek, a környéken legkevesebb hét páncélos jármű és több mentő sorakozott. 

Tuhin Mohammed Maszud alezredes, a kommandós egység parancsnoka kijelentette, hogy hat terroristát lelőttek, az étterem főépületét megtisztították, a műveletük még tart. Hozzátette, hogy a túszok között is vannak "veszteségek", részletekkel azonban nem szolgált. A kiszabadított emberek között van egy japán, aki megsebesült, továbbá két Srí Lanka-i. A támadók közül néhányat őrizetbe vettek. 

Rovatok