Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam állhat az éttermi mészárlás mögött

2016. július 3., vasárnap 18:29

A hétvégi bangladesi, dakkai, éttermi túszdráma szerint a terrorakció mögött lehet, hogy az Iszlám Állam van – írja az AJC.com. A hatóságok egyelőre tagadják, hogy a terrorszervezet lehetne a 28 halálos áldozattal járó támadásban (a túszejtők is meghaltak).

A rendőrség öt támadónak kiadta a fotóit, keresztneveikkel együtt: Akash, Badhon, Bikash, Don és Ripon. A férfiak a  Jumatul Mujahedeen Bangladesh (JMB) nevű szervezethez tartoztak, családjaik hónapok óta nem hallottak róluk. A rendőrség egyelőre vizsgálja, hogy közük volt-e az iszlám államhoz, a belügyminiszter viszont azt nyilatkozta, nem ők voltak.

A támadók jó családból származnak, tanultak. A miniszterelnök az ellenzéket vádolja, szerinte politikai káoszt akarnak szítani. Azt nyilatkozta, senki, aki vallásos, nem tehet ilyet. Ez nem vallás, ez terrorizmus.

A rendőrség egyelőre lezárta a gyilkosság helyszínét. A meghalt húsz túsz közül kilencen olaszok, heten japánok, hárman bangladesiek voltak, az egyik áldozat egy indiai tinédzser. Két rendőrt is megöltek a támadók. 13 embert sikerült megmentenie a kommandósoknak. 25 civil és rendőr sebesült meg, állapotukról nincsenek friss információk. 

Ez a mostani idők legvéresebb, radikális iszlamisták által elkövetett támadása, a 160 milliós, nagyrészt muszlim országban. A támadást megtervezték, erősen felfegyverkeztek, bombák és éles eszközök is voltak náluk. A célpont egy népszerű étterem volt a diplomatanegyed közepén.

A túszokat arra kérték, hogy a Koránból idézzenek, így tudták megmutatni, hogy muszlimok. Akik átmentek a teszten, mehettek. A többieket megkínozták.

Az Iszlám Állam magára vállalta a támadást, saját lapjukban publikáltak is öt mosolygó embert fegyverekkel, akik a terrorszervezet fekete zászlaja előtt állnak. A fotók egyeznek a rendőrség által azonosított holttestekkel.

Rovatok