Index Vakbarát Hírportál

Erdogan török állampolgárságot adna a szír menekülteknek

2016. július 3., vasárnap 15:41

Törökország meg akarja adni a lehetőséget az országban élő szíriai menekültnek a török állampolgárság megszerzésére – jelentette be Recep Tayyip Erdoğan török államfő az Anadolu hírügynökség szerint. Törökországban jelenleg 2,7 millió szíriai menekült él, és az ország menedéket nyújt további 300 ezer irakinak is, akik az Iszlám Állam előretörése miatt hagyták hátra hazájukat.

Erdoğan  szombat este a török-szíriai határon található Kilisben – ahol a szíriai menekültek száma meghaladja az eredeti lakosságét – azt mondta, hogy a török belügyminisztérium már tett is lépéseket a szíriaiak honosítása ügyében  – írja az MTI.

A minisztérium által felállított irodákon keresztül, ellenőrzött keretek között segítjük testvéreinket azzal, hogy megadjuk nekik az állampolgárság lehetőségét

– mondta Erdoğan, de  nem részletezte, hogy minden Törökországban élő regisztrált szíriai menekült folyamodhatna-e török állampolgárságért, és arra sem tért ki, hogy egyáltalán mi lenne ennek a feltétele, és hogy mennyi ideig tartana az eljárás.

A közösségi oldalakon mindenesetre nagy vihart kavart a török államfő bejelentése, amellyel kapcsolatban egyesek népszavazás kiírását követelték. Mások azt vetették Erdoğan szemére, hogy a szíriaiak honosításával az általa óhajtott elnöki rendszer bevezetéséhez szükséges szavazatokat akarja csupán megszerezni.

Erdoğan ugyanebben a beszédében az Iszlám Államot és a Szíriában tevékeny kurdokat egyaránt azzal vádolta, hogy bábok, akiket azzal a céllal szerződtettek, hogy a szíriaiak ne tudják kormányozni magukat.

Rovatok