Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a Szibériában eltűnt repülőgépet

2016. július 3., vasárnap 15:43

Megtalálták vasárnap az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának Il-76-os típusú speciális repülőgépét, amely pénteken tűnt el tízfős legénységével Szibériában, az irkutszki területen, ahová erdőtüzek oltására vezényelték. Az MTI azt írja: a tíz ember a hatóságok szerint feltehetően halott. Eddig hat holttestet sikerült megtalálni.

Előkerült a gép mindkét feketedoboza is. A roncsot egy erdővel borított hegyvidéki lejtőn fedezték fel 650 kilométerre északkeletre Irkutszktól. A mentőalakulatokat egy elhagyatottnak hitt, de valójában húsz ember által lakott falu lakói vezették nyomra. A gép becsapódásakor kisebb erdőtüzet okozott.

Egy repülési szakértő a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta: a repülés és a zuhanás pályájából ítélve a legénység mindent megtett az Il-76-os megmentése érdekében. Korábban egy másik szakértő arról beszélt, hogy az erdőtűz miatt forró levegő kerülhetett az alacsonyan repülő gép hajtóművébe, amitől az vesztett teljesítményéből, nem tudott emelkedni, megakadhatott a fák lombjaiban és végül lezuhant.

A légiforgalmi szolgálatok egy másik forrása szerint a gép műszakilag kifogástalan állapotban volt, a személyzetnek pedig nagy tapasztalata volt tűzoltási feladatok teljesítésében.

Rovatok