Index Vakbarát Hírportál

Theresa May a legnépszerűbb brit miniszterelnök-jelölt

2016. július 3., vasárnap 14:34

A két legolvasottabb vasárnapi brit lap, a Mail on Sunday és a Sun on Sunday által megrendelt két különböző felmérés egyformán Theresa Mayt, a belügyminisztert hozta ki a távozó David Cameron messze legesélyesebb utódjelöltjének, írja az MTI.

Cameron a brexittel végződő népszavazás másnapján jelentette be, hogy őszig távozik a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány éléről. A megüresedő tisztségekért Mayen kívül Michael Gove igazságügyi miniszter, Stephen Crabb munkaügyi miniszter, Liam Fox volt védelmi miniszter és Andrea Leadsom energiaügyi államtitkár verseng.

A Mail a Survation közvélemény-kutatót bízta meg, ők 1013 fős mintán azt mutatták ki, hogy a tory párttagok 59 százaléka Theresa May-t látná szívesen a párt élén és a Downing Street-i hivatalban is. Az összes brit választópolgárt nézve is 50 százalék a belügyminiszter támogatottsága.

A második helyen álló Michael Gove messze lemaradt mögötte, őt a párttagok 15, a szavazásra jogosult teljes népesség 14 százaléka választaná.

A Sun on Sunday című lapnak az ICM közvélemény-kutató készített felmérést. Szerintük Mayt a konzervatív választók 60 százaléka támogatja, Gove-ra csak 10 százalék szavazna.

Gove a Brexit-népszavazás előtt vele vállvetve kampányolt Boris Johnson volt londoni polgármesterrel a kilépésért. Elég rosszul jött ki abból, hogy a héten váratlanul megvonta támogatását az addigi abszolút favoritnak tartott Johnsontól, és - saját korábbi nyilatkozatainak is ellentmondva - bejelentette, hogy indul a Cameron megüresedő posztjáért.

Egyelőre az öt pályázó egyike sem számít a Konzervatív Párt hivatalos jelöltjének. Először az alsóház konzervatív frakciója szűkíti le többfordulós szavazássorozattal két személyre a megválasztható indulók listáját - az első forduló kedden lesz -, ezután a párt szavazásra jogosult 125 ezer tagja választja meg az új vezetőt, aki egyben be is költözhet a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalba. A jelenlegi menetrend szerint szeptember 9-én derül ki, hogy ki lesz Cameron utódja.

Ha Theresa May kerül a Konzervatív Párt és a brit kormány élére, ő lenne Nagy-Britannia második női miniszterelnöke Margaret Thatcher után.

Rovatok