Index Vakbarát Hírportál

Majdnem vízbe fulladtak egy illegális zsidó iskola tanulói

2016. július 4., hétfő 21:36

Egy csoport ultraortodox zsidó diák élete került veszélybe egy kiránduláson Angliában. Az őket kísérő két tanár egy illegálisan működő vallási iskolában dolgozik, amelyről a kormány már 5 éve tud, mégis késlekedik a bezárással, írja az Independent

A 34 gyerek megfelelő felszerelés helyett hagyományos ortodox ruhákban indult túrázni Dover közelében még június elején. A parton számos figyelmeztető tábla jelezte, hogy a sziklák járhatatlanok, ők azonban nem tudtak angolul. Mikor a dagály majdnem a vízbe sodorta a kirándulókat, a hatóságok kimentették őket. 

Az illegális iskola, ahová a gyerekek járnak, Észak-Londonban, Stamford Hill kerületében működik, és nem az egyedüli ilyen intézmény. Több, mint ezren tanulnak illegális, ultraortodox zsidó iskolákban, ahol csak vallással kapcsolatos óráik vannak. A 13 évnél idősebb fiúk szűk, gyakran mocskos épületekben ülnek reggeltől estig, és jiddisül vagy héberül olvasnak, vallásos szövegekről tanulnak. Minden "világi tudás" be van tiltva, még angolul sem tanulnak meg a gyerekek. Tanáraiknak semmilyen hivatalos képesítésük nincs. 

Ennek következményeit a mostani eset is mutatja: a kirándulókkal lévő két tanár a közeledő fulladásveszély láttán először a közösség londoni vezetőit értesítette a hatóságok helyett. Féltek, hogy ha segítséget hívnak, fény derülhet intézményük illegalitására. Ezzel tovább súlyosbították az amúgy is életveszélyes helyzetet. 

Mikor aztán a hatóságok kimentették és kérdőre vonták őket, a tanárok azt állították, egy Stamford Hill-i közösségi ház tagjai, a fiúk viszont azt, hogy csak barátok, akik úgy döntöttek, kirándulnak egyet. 

Most aktivisták és volt diákok ismét igyekeznek nyomást gyakorolni az illegális iskolák bezárása érdekében, a gyerekek biztonságára hivatkozva. 

Rovatok