Index Vakbarát Hírportál

Már Virginiában sem lehet férjhez adni 12 éves kislányokat

2016. július 4., hétfő 16:46

A pénteken hatályba lépett új törvény a házasságkötést 18 éves korhatárhoz köti, és csak kivételes esetben, bírósági döntéssel engedélyezhető 16 éves kortól.

Az Egyesült Államokban a házasságkötés jogi szabályozása államonként eltér. Így lehetséges, hogy Virginia államban eddig olyan törvény volt életben, amely szerint ha 12-13 éves kislányok teherbe estek, a szüleik beleegyezésével házasságot köthettek, írja az Independent.

Ennek köszönhetően 2004 és 2013 között körülbelül 4500 kiskorú (18 év alatti) lány ment férjhez. Közülük több, mint kétszázan 16 év alattiak voltak.

Előfordult olyan eset is, mikor egy férfi megerőszakolt egy kislányt, majd a szülők engedélyével elvette feleségül, ezzel kibújva a felelősségre vonás alól. Azoknak a lányoknak, akik 18 éves koruk előtt mennek férjhez, háromszor nagyobb esélyük van arra, hogy házastársuk bántalmazni fogja őket, mint akik 21 éves kor fölött házasodnak. 

Az új törvény számos kampány és aktivista csoport nyomására jött létre, akik szerint Virginia törvénykezése ezzel végre a 21. századba lépett. A törvényjavaslatot republikánus és demokrata politikusok közösen dolgozták ki. 

A világ országainak 88 százalékában csak 18 éves kor fölött legális a házasság. Az Egyesült Államokban viszont még 6 államban férjhez mehetnek a 16 évnél fiatalabb kislányok szülői beleegyezéssel. 

Rovatok