Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosságra került a guri haszidok 104 titkos szabálya

2016. július 4., hétfő 11:44 | aznap frissítve

Izrael legnagyobb ultraortodox szektájának, a guri haszidoknak az egyik tagja kiugrott a közösségből, és a Facebookon közzétette a mindennapi életüket szigorúan szabályozó tabugyűjtemény egy részét, írja Háárec.

Eddig csak szájról szájra terjedt a minden guri haszid család magánéletét meghatározó, „Takunesz” néven futó titkos szabályozás. A csoportot elhagyó Jiszrael Grinhausz nevű férfi több hasonló sorsú, szintén a szektából kilépett barátjával együtt emlékezetéből összeszedte és leírta a fiatal férfiakra vonatkozó titkos törvényeket.

Íme néhány a guri haszidok 104 titkos szabályából:

A guri haszidok szabályainak egy része közös más ultraortodox csoportokkal, de jelentős részük csak a guri haszidokra jellemző extrém szigor.

A közösségnek tízezer tagja lehet a zsidó államban. A szekta azért került a figyelem középpontjába, mert nemrég öngyilkos lett egy volt tag, a szektát hét évvel ezelőtt elhagyó Eszti Veinstein nevű nő.

Veinstein azért ölte meg magát, mert miután elhagyta a vallásos életmódot, hét gyermekéből csak az az egy volt hajlandó kapcsolatot tartani vele, aki szintén elhagyta a szektát, miközben hat másik lánya attól kezdve megszakított vele minden érintkezést.

Veinstein halála előtt feltöltötte életéről írt könyvének kéziratát az internetre.Ebben feltárta a guri haszidok magánéletét szabályozó törvények közül azokat, amelyek a házasélet számukra elfogadott normáit határozzák meg.

Kéziratából kiderül, hogy házastársa éveken át még nevén sem szólíthatta feleségét, a különösen zárt ruházkodás és a nemi életet korlátozó előírások mellett a vallás nevében még a házaspárok érzelmi közelségét is megtiltották a rabbik, hogy a világi örömök ne vonják el figyelmüket a szerintük fontosabb hitbéli kérdésekről.

Ennek a szektának a sajátosan rideg szabályait még a többi ultraortodox közösség tagjai is gyakran bírálják.

A Háárecnek nyilatkozó, az ultraortodox zsidó közösségeket kutató tudós, Slomó Tikocsinszki szerint Veinstein kézirata „korunk legsúlyosabb vádja egy zsidó szekta ellen, a női testre vonatkozó torz tanításnak a tragédiája”.

A titkos szabályokat közzétevő Jiszrael Grinhausz-féle csoport egyik tagja közölte, hogy a fiatal férfiakra vonatkozó törvények után nyilvánosságra fogják hozni az életüket zárt keretbe foglaló többi titkos előírást is. 

(Borítókép: Az ultraortodox szekta tagjai, a guri haszidok egy hagyományos esküvőn, 2007-ben, Jeruzsálemben. Fotó:  Uriel Sinai/Getty Images)
 

Rovatok