Index Vakbarát Hírportál

Egy lépéssel közelebb vannak Cameron utódjához a toryk

2016. július 5., kedd 20:48

Ahogy azt várni lehetett, Theresa May belügyminiszter nyerte az első szavazási kört a David Cameron utódját kereső Konzervatív Párt képviselői között. A BBC szerint May több szavazatot kapott mint négy ellenfele együttvéve.

A tory képviselők egyelőre minden kedden és csütörtökön tartanak szavazást, amelyek végén a legkevesebbet elérő jelölt kiesik, a többiek pedig mennek a következő körre.

Egész addig tart ez, amíg csak ketten maradnak, akik közül aztán a szélesebb tagság dönt majd szeptember elejéig. A két ember közül szeptember 9-én jelentik majd be az új vezetőt, kivéve, ha valamelyikük előbb visszalép.

Előzetesen is Theresa Mayt tartották az egyik legnagyobb esélyesnek, noha a belügyminiszter – és egyúttal nőügyekért és esélyegyenlőségért felelős miniszter – ellentétben Boris Johnsonnal és Michael Gove igazságügyi miniszterrel az EU-tagság megőrzését pártolta. May sokkal visszafogottabban kampányolt a maradás mellett, mint Cameron.

Mayjel ellentétben Leadsom brexitpárti, és meglepetés, hogy beelőzte Gove-ot, aki múlt héten szintén meglepetésre bejelentkezett a pártvezetésért. Addig sokan úgy gondolták, hogy csak támogatni fogja Boris Johnson volt londoni polgármestert, az előzetesen az egyik esélyesnek jósolt politikust. Gove előlépése után viszont Johnson végül inkább el sem indult.

David Cameron a brexitről szóló népszavazáson a kilépéspártiak győzelme után jelentette be, hogy lemond posztjáról. A hivatalos kilépési tárgyalásokat pedig már az új vezetőnek kell majd megkezdenie.

Rovatok