Index Vakbarát Hírportál

Máv Cargo-ítélet: megdolgozott a kétmilliárdos sikerdíjért a magyar bt.

2016. július 5., kedd 06:23

Felmentő ítélet született az ausztriai St. Pöltenben a Rail Cargo Austria korábbi ügyvezetője hűtlen kezelési ügyében. A vád szerint úgy fizetett a cég a magyar Geuronet Bt.-nek 6,6 millió eurós sikerdíjat a MÁV Cargo megvásárlása kapcsán, hogy az nem nyújtott ellenszolgáltatást – írja a Magyar Idők.

Az osztrák ügyészség 2014 júliusában emelt vádat hűtlen kezelés miatt az osztrák szövetségi vasút, az ÖBB teherszállító leányvállalatának több egykori vezetője ellen. A MÁV korábbi üzletága, majd leányvállalata, a MÁV Cargo 2008-ban került az osztrák állami cég tulajdonába. A 2007-ben indult, többfordulós privatizációs folyamat idején kötött sikerdíjas szerződést a Rail Cargo Austria vezetőjeként Gustav Poschalko a Geuronet Bt. egyik tulajdonosával, Gulya Andrással. A sikerdíj a vételár – amely végül 102,5 milliárd forint lett – 1,75 százalékáról szólt.

Az összeg – 6,6 millió euró – 2009 januárjában meg is érkezett a lobbicég számlájára. A Magyar Idők a Die Presse tudósítását idézi, mely szerint a bíróság első fokú ítélete szerint Gustav Poschalko nem bűnös hűtlen kezelésben. Az ügyész elmarasztaló ítéletet kért, mert szerinte nincs nyoma, hogy a magyar lobbicég hasznos tevékenységet végzett volna. A védő szerint viszont olyan

"gyors információkat" adott telefonon és elektronikus levélben,

amelyek indokolttá tették az alkalmazását. Magyarországon a Nemzeti Nyomozó Iroda befolyással üzérkedés gyanúja miatt nyomozott ismeretlen tettes ellen, fokozott ügyészi felügyelet mellett 2008-2009-ben.

Rovatok