Index Vakbarát Hírportál

Gyilkosságért elítélték, megszökött, álnéven lelkész lett, 37 év után lebukott

2016. július 5., kedd 19:55

Megtaláltak egy harminchét éve szökésben lévő idős férfit Kentuckyban, aki közben lelkész lett, írja az Independent. Eredetileg 15 év lett volna a büntetése, most 10 évre számíthat.

A Georgiából származó, most 67 éves Bill Burnchfieldet korábban azért ítélték el, mert megölte a feleségét, bár a férfi azt állította, csak baleset volt a nő halála. Ugyan az ő kezében volt a gyilkos fegyver, mondta korábban, az csak véletlenül sült el, miközben a nő ki akarta tépni a kezéből.

A zavaros történetnek nem nagyon hittek akkoriban a bírák, és 15 évre ítélték el a férfit. Burnchfield az ítélet után nem sokkal szökni próbált, mikor egyszer a földeken dolgoztak a fogvatartottak, elkéredzkedett, hogy könnyítsen magán. Ehelyett azonban elszaladt és bokrok közt próbált elbújni. Az őrök hamar lefülelték, a büntetése pedig tizenhat évre nőtt. Az első szökési kísérlet kudarca nem szegte Burnchfield kedvét, négy évvel később is dolgoztak a földeken, ekkor is próbálkozott, ezúttal sikeresen.

A szökés után Kentuckyban húzta meg magát Herold Arnold, meghalt unokatestvére nevén. Az utóbbi években egy Laurel Caunty nevű kisvárosban lelkészként szolgált, a helyiek Harold “Bill” Arnoldként ismerték, és elmondásaik alapján nagyon szerették a férfit. Aután is elismerően nyilatkoztak róla, hogy kiderült, a lelkészük szökött fegyenc. „Burchfieldot mindenki jó embernek ismerte, akinek bármikor volt egy tál étele, ha rászoruló állított a házhoz” – mondták róla.

A közösség életében nagy port kavaró ügyben még nem született döntés, a vád szerint a hatvanhét éves Burchfieldnek 10 évet kellene még börtönben töltenie. Közben Kentucky állampolgárok aláírásgyűjtésbe kezdtek a férfi rehabilitációjáért.

Bill Burchfield nyilatkozatában szabadon idézte a Bibliát, elmondta, ő "mindig is úgy bánt az emberekkel, ahogy szerette volna, hogy vele bánjanak", hozzátéve azt gondolja, az unokatestvére büszke lenne rá.

Rovatok