Index Vakbarát Hírportál

Megtámadtak egy jemeni katonai bázist

2016. július 6., szerda 13:35

Hat jemeni katonai csapat semmisült meg szerdán egy katonai bázis elleni támadásban a jemeni Adenben, nem messze a repülőtértől,írja a a Reuters.

Két öngyilkos merénylet után felfegyverzett aktivisták támadták meg a Solaban nevű bázist és több épületet is elfoglaltak. A katonák és a militánsok között négy órán keresztül tartott az ütközet, a végére sikerült mind a húsz támadót lelőni. A merényletet egyelőre még senki nem vállalta magára, de az Iszlám Államnak már Törökországban, Bangladesben és Irakban is voltak hasonló támadásai.

Jemenben 2015. márciusa óta zajlik polgárháború a kormányerők és a fővárost is keszükben tartó, Irán-párti húszi lázadók között. Az Al-Kaida és az Iszlám Állam is aktívan harcol a 24 milliós országban, de ideológiai okokból a kormányerőket és a húszikat is ellenségüknek tekintik.

Az országban, elvileg három hónapja tűzszünet van, ennek ellenére az utóbbi napokban több támadás is történt, ami összefüggésbe hozható a Ramadan hónap végével.

Az Iszlám Állam június 27-én három bombát is robbantott Mukallában, ahol a kormányerők épp a Ramadant lezáró ünnepet készítették elő, akkor harmincnyolcan haltak meg. Kedd este a húszi lázadók vették rakétatámadás alá Marib városát, a támadásban 7 gyerek halt meg.

A háborúnak eddig összesen több, mint 6400 áldozata van. Egy nem régi ENSZ jelentés szerint, Jemen a világ legrosszabb helyzetű országai közé tartozik.

Rovatok