Index Vakbarát Hírportál

A jogsijáért nyúlt a fekete férfi, agyonlőtte a rendőr

2016. július 7., csütörtök 08:57 | aznap frissítve

Újabb, botrányt kavaró rendőrségi emberölés történt az Egyesült Államokban csütörtökön. Minnesota államban egy rendőr egy közúti ellenőrzés során agyonlőtt egy fekete férfit, aki barátnője állítása szerint éppen a jogosítványáért nyúlt.

Az eset azzal párhuzamosan történt, hogy a Louisiana állambeli Baton Rouge-ban második napja tüntetnek egy másik hasonló incidens miatt, amelynek során egy letepert fekete férfit öltek meg több lövéssel rendőrök.

A minnesotai áldozat, Philando Castile barátnője közvetlenül az eset után egy Facebook Live videóban mondta el, mi történt. Egy kiégett hátsó lámpa miatt állították meg őket. A férfinak volt fegyvertartási engedélye, és volt is nála fegyver, de azt nem vette elő. Amikor megállították, a rendőrökkel is közölte, hogy van nála fegyver, és engedéllyel viseli azt. Amikor a jogosítványáért nyúlt, a rendőr tüzet nyitott rá, és agyonlőtte.

A videón az látható, hogy a férfi tiszta vér, a kocsi ablakánál pedig egy pisztolyt ráfogó rendőr áll. Az érintett rendőrt szabadságra küldték az eset után. 

Baton Rouge-ban csütörtökön már második napja több százan tüntettek a hatóságok ellen, miután helyi rendőrök kedden letepertek, lefogtak és agyonlőttek egy fekete férfit. 

A rendőrség azt állítja, a férfinél fegyver volt, és eleve azért hívták ki őket, mert a 37 éves férfi fenyegetőleg lépett fel pisztolyával. Ugyanakkor két, az esetről nyilvánosságra került videofelvétel alapján az áldozat rokonai és a tüntetők azt állítják, hogy a férfi már nem jelentett veszélyt, amikor lelőtték, hiszen már a földön feküdt, és egy rendőr a mellkasán térdelt, egy másik pedig közvetlen közelről fegyvert fogott rá. 

A The Daily Beast által közzétett felvételen a lövések pillanata nem látható, csak az, hogy a rendőrök dulakodnak a lefogott, földön fekvő férfival, majd több lövés dördül, utána pedig az áldozaton mellkasán lőtt seb látható. A halott férfi nadrágzsebéből utána elővesznek egy azonosítatlan tárgyat, amiről a videóból nem derül ki, hogy fegyver-e. Ezt a rendőrség sem árulta el szerdai sajtótájékoztatóján.

Az Egyesült Államokban az utóbbi időben fegyvertelen feketék megölése miatt elég kiélezett társadalmi-politikai vita indult a feketék elleni rendőri erőszakról. Csak tavaly 1152 embert öltek meg a rendőrök intézkedés során az országban, az áldozatok 30 százaléka fekete volt, miközben a lakosságon belüli részarányuk csupán 13 százalék.

Ami viszont még jobban felháborította őket, hogy az esetek 97 százalékában nem emeltek vádat az emberölést elkövető rendőrök ellen, holott számos esetben elég egyértelműnek tűnik, hogy közel sem volt indokolt a fegyveres fellépés. A Baton Rouge-i ügyben egyelőre szabadságra küldték a két érintett rendőrt.  

Rovatok