Index Vakbarát Hírportál

Mexikóban sípokat adnak a nőknek, hogy jelezzék, ha zaklatják őket

2016. július 7., csütörtök 13:59

A mexikóvárosi hatóságok 15 ezer sípot osztanak ki a metróállomásokon a nőknek, akik az eszközzel jelezhetik a közelben tartózkodó rendőröknek, ha úgy érzik, veszélyben vannak, írja az MTI.

A mexikói fővárosi önkormányzat kedden standokat állított fel a metróállomások közelében és megkezdte a síposztást. A standoknál sorban álló nőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük. Ezért cserébe egy sípot és egy használati útmutatót kaptak, utóbbin a szexuális bűncselekményről értesítendő hatóságok száma is rajta van. Így néz ki a síp:

En esta 1° fase ponemos a disposición de las mujeres un silbato que les ayudará a avisar de posibles delitos #mm pic.twitter.com/9FMVHhh7JM

— Miguel Ángel Mancera (@ManceraMiguelMX) 2016. május 25.

Mexikóváros lakói vegyes érzelmekkel fogadták a sípokat. Vannak, akik azért támadták az ötletet, mert az szerintük a nőkre hárítja át a felelősséget, mintha az ő dolguk lenne, hogy megvédjék magukat az erőszakolóktól. A kritikusok szerint arra lenne szükség, hogy a férfiaknak készüljenek olyan kampányok, amikben elmagyarázzák nekik, hogy nincs joguk ahhoz, hogy nőket zaklassanak.

Egy középiskolás lány, Esperanza Sosa szerint a sípok nem túl praktikusak, és nincs sok hasznuk a tömött metrószerelvényekben, amikor mozdulni sem lehet, pedig – mint mondta – valószínűleg ekkor lenne a legnagyobb szükség rájuk, hiszen a legtöbb fogdosás, szexuális zaklatás ilyenkor, a nagy tömegben történik.

„Meglátjuk, mennyire lesz hatékony, de ehhez a megfelelő rendőri intézkedésekre is szükség lesz" – mondta a programról Miguel Ángel Mancera, Mexikóváros polgármestere.

Az önkormányzat rámutatott, hogy a síp csak egy a sok eszköz közül, amellyel a város védeni kívánja a tömegközlekedést használó nőket. Tisztségviselők elmondták, hogy több térfigyelő kamerát is telepítettek, illetve számos buszon és közterületen helyeztek el úgynevezett segélykérő gombokat. A hivatalos mexikói statisztikák szerint 2010 és 2015 között 3 millió szexuális bűncselekmény (ebbe beletartozik a fogdosástól a nemi erőszakig minden) történt az országban.

Rovatok